Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: hamarosan újabb nagylemez!

Nem tétlenkedik Finnország hangja

2017. február 26. - Jurancsik Eszter

e734725b-a5f7-4c36-93a1-db9a6c5dd8cf_1.jpg

Korábban megírtuk, hogy a finn szépség új albumán dolgozik, ám arra nem tért ki Tarja, mikor is kerül boltokba az újdonság. Instagramján azonban elárulta, hogy a koncertezés mellett párhuzamosan gőzerővel írja a készülő korong dalait, amelyet a tervek szerint még az idei évben kezükben tarthatnak a rajongók. 

 

Working with my next project in paradise. In search for the darker side of the sun. #antigua #newalbum2017 #rest #moreinfosoon

Tarja Turunen (@tarjaofficial) által megosztott bejegyzés,

A The Shadow Self turnéja ugyan 2018-ban ér véget, de ez sem akadályozza meg a finn metálkirálynőt abban, hogy új anyaggal örvendeztesse meg a nagyérdeműt, egyúttal azt is elárulta: másokkal közös projektek és egyéb meglepetések is várhatók az idén, tehát tartsuk nyitva a szemünket. 

 

Hamarosan érkezik Liv Kristine újabb szólóalbuma

Visszatért a zenébe az énekesnő

Liv Kristine, akit közel egy éve kipenderítettek az általa is alapított Leaves' Eyesból, egy ideig nemigen osztott meg zenével kapcsolatos infókat egyik közösségi oldalán sem, viszont kiderült, hogy a norvég szőkeség nemcsak az éneklésben tehetséges, hanem a festészetben is. 

9848776f1c80ad332d836a7b0a5bc557.jpg

Azonban ma megtört a csend a zenei terveit illetően: Liv elárulta, hogy legújabb szólólemezének -amely hatodik lesz a sorban- dalszövegein dolgozik, és egyúttal köszönetet mondott rajongóinak a támogatásért, napokon belül pedig több meglepetést is elárul a készülő korongról.

 

Laura Macrí albuma mellé borral kedveskedik

Az olasz énekesnő különleges akcióra hívta fel a figyelmet

Laura Macrí, aki párja, Mark Jansen Mayan nevű csapatában énekel, szólóalbumot készít Terra címmel, amelyhez különleges ajándék is jár. Az album 11 számot és egy bónuszt tartalmaz, a szövegek írásában pedig Mark segített Laurának, de Sascha Paeth és az énekesnő bátyja, Roberto is közreműködött.

 kbgssvkc.jpg

Laura arra kéri a rajongókat, osszák meg a lehető legtöbb fórumon és közösségi oldalon a lemez hírét, ám az aranytorkú, képzett operaénekesnő nem marad hálátlan a segítségért: aki megrendeli a korongot, egy üveg bort is kap mellé - de nem akármilyen bort, mert a nedű Laura családjának szicíliai szőlőbirtokáról származik, amely Serradifalco városában található.

c23zfjsq3uufalqn98ll.jpg

Laura családja saját szőlőültetvényéről származó borral kedveskedik a CD-t megvásároló rajongóknak.

weq3jd14rqsw4sgikage.jpg

Az album borítója

 

Posztumusz album készült Aleah Stanbridge demóiból

Juha Raivio elkészült a lemezzel

Április 18-án lesz egy éve, hogy a Trees Of Eternity gyönyörű és tehetséges énekesnője, Aleah Stanbridge rákban elhunyt. A mindössze 39 évesen eltávozott frontasszony özvegye, egyben zenésztársa Juha Raivio tavaly azt nyilatkozta: képtelen folytatni a zenélést, így a csapat is feloszlik. A Hour Of The Nightingale albumot -amelyet 2014 és 2015 folyamán rögzített a formáció- azonban megjelentették 2016 novemberében, hogy emléket állítsanak Aleah-nak. A lemez nem várt sikereket ért el a világ minden táján, Juha pedig januárban elárulta, hogy a szívmelengető rajongói levelek adnak erőt számára a további munkához, egyúttal kiderült, hogy egykori párja demóin és versein dolgozik, hogy egy posztumusz album is megjelenhessen. 

3540364023_photo_2.jpg

A mai napon jelentette be a zenekar hivatalos Facebook-oldalán, miszerint Juha elkészült a koronggal, és hamarosan részleteket is megtudhatunk a kiadványról, amely a Hour Of The Nightingale-hez hasonlóan szintén a finn Svart Records gondozásában kerül majd az üzletek polcaira. A finn  zenész tagja a Hallatar nevű együttesnek is, akik segítségével elkészítette Aleah albumát.

 

VUUR: készül a lemez!

Anneke van Giersbergen új csapata gőzerővel dolgozik

2016 decemberében jelentette be a sokoldalú holland énekesnő, Anneke van Giersbergen, hogy új zenei projektet hozott létre VUUR néven. A csapatban mellette ténykedik Ed Warby (Hail Of Bullets, Ayreon, ex-Gorefest), Jord Otto (My Propane, ex-ReVamp), Johan Van Stratum és Marcela Bovio (a Stream Of Passion egykori tagjai) és Ferry Duijsens.

vuurband2016_638.jpg

A banda jelenleg a hollandiai Rijenben rögzíti debütáló albumát, amely előreláthatólag ősszel jelenik majd meg. Anneke elmondása szerint dallamos, de súlyos zenét tartalmaz majd a korong, tehát más lesz, mint a The Gentle Stormban vagy a The Gatheringben hallható dallamok. 

anneke-chile-the-gentle-storm.jpg

A stúdiómunkálatok mellett pedig már az első koncerteket is leszervezték:

Június 9. - Neushoorn, Leeuwarden - Hollandia
Június 30. - Tuska Open Air, Helsinki - Finnország
Július 14. - Masters of Rock, Vizovice - Csehország
Július 15 - Dynamo Metal Fest, Eindhoven - Hollandia

Íme, két videó a zenekarról:

 

Szülinaposok: Floor Jansen és Ashley Costello

Boldog szülinapot!

A mai napon két metálénekesnő is születésnapját ünnepli, a holland Floor Jansen és az amerikai Ashley Costello. 

image-6888769.jpg

Floor, aki ma 36 éves, nemsokára életet ad első, Hannes Van Dahl-lal közös babájának, várhatóan március első napjaiban érkezik a kis jövevény. A Nightwish 2017-ben szabadságolja magát, így az énekesnő a kicsivel lehet, Tuomas Holopainen, a zenekar agya pedig hozzálát a következő album dalainak megírásához. 

image.jpg

Ashley, aki a New Years Day frontlánya 2005 óta, szintén ma fújhatja el szülinapi tortáján a gyertyákat. A vokalista, aki ma tölti 32. életévét, tini kora óta énekesnőnek készült, miután édesanyjával és nővérével ellátogatott egy Alanis Morissette-koncertre. A fellépés annyira tetszett a kislány Ash-nek, hogy eldöntötte: ő is a színpadot választja. A zenekar legutóbbi lemeze Malevolence címmel, 2015-ben jelent meg.

Gitáros lányok

Tehetségesek és szépek!

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról a zenész lányokról, akik a female fronted bandákban ténykednek, hiszen a legtöbb figyelem az énekesnőkre irányul. E cikkben az ismertebb gitáros csajokat mutatjuk be Nektek, akiket méltán nevezhetünk a gitáro(c)k királynőinek!

JEN MAJURA

8bf963fc0c434c43a4701f957a822ed8.jpg

Jennifer Majura néven látta meg a napvilágot a dél-németországi Stuttgartban, 1983. június 16-án. Jelenleg az arkansasi illetőségű Evanescence-ben pengeti a húrokat, ezt megelőzően a német folk metált játszó Equilibriumban zenélt 2014-2015-ig, a Black Thunder Ladies-nek pedig 2009 óta aktív tagja, ahol a hangját is hallhatjuk. Jen énektanárként is ténykedik, valamint létrehozott egy zeneiskolát is szülőhazájában. Az Evanescence énekesnőjével, Amyvel nagyon jó baráti kapcsolatot sikerült kialakítania.

MEREL BECHTOLD

16470237854_519bf73cf7_b.jpg

A Delain gitárosa 1992. február 27-én született Blaricumban, Észak-Hollandiában. 2015-ben csatlakozott a bandához, a Moonbathers címet viselő nagylemezen már az ő gitárjátékát hallhatjuk. Merel játszik még a Mark Jansen nevéhez fűződő MaYaN csapatban, az Anneke van Giersbergen által alapított The Gentle Stormban és a Purest of Painben is, de a Karmaflowban is vendégzenészkedett. Ő és a Delain frontlánya, Charlotte jó barátnők, amely a koncerteken is látható.

ALLA FEDYNITCH

alla_fedynitch.jpg

1979. június 18-án született. A német és orosz felmenőkkel rendelkező gitáros lány számtalan együttesben megfordult 2004 óta, amikor is zenei karrierje kezdődött. Ez évben a Neon Sunrise nevű, progresszív metált játszó német csapatban zenélt, majd egy évvel később a dortmundi gothic metal irányultságú Eyes Of Edenhez csatlakozott, amelynek a mai napig aktív zenésze. Tagja volt továbbá az Enemy Of The Sunnak, a Disillusionnak, az Atrocitynek és 2008-2010-ig a Leaves' Eyesnak is. 

NITA STRAUSS

187543_artist.jpg

Az 1986. december 7-én, Los Angelesben született Nita neve elsősorban a The Iron Maidens kapcsán csenghet ismerősen, amely bandának 2011 óta tagja. De játszik Alice Cooperrel is, valamint jelentős szólómunkákkal is jelentkezett. 2013 óta a Femme Fatale nevű hard rock együttesben is csillogtatja tehetségét.

Interjú Sánta Tímeával, a Symphonic Destiny volt énekesnőjével

Timi mesélt a zenekarról, a feloszlásról és terveiről is

Pár évvel ezelőtt volt egy fiatal tehetséges vajdasági - temerini banda, a Symphonic Destiny, amely sűrű zenész cserék után végül elnyerte azt a formáját, amellyel nagylemezt készített, első lemezes zenekarhoz és félprofi, házi körülményekhez mérten roppant erőset. Sajnos, még mielőtt közismertté vált volna a zenekar, feloszlott. Szloboda György erről is beszélgetett Sánta Tímeával, az együttes démoni szépségű ex-énekesnőjével, aki egyébként a formáció harmadik frontlánya volt.

unnamed_2.jpg

Mikor és hogyan jött számodra az éneklés, és mikor gondoltad úgy, hogy ezt a rock/metal műfajban is kipróbálod?

"Már kisgyermekként is érdekelt a zene és az éneklés, komolyabban 15 évesen kezdtem el vele foglalkozni. Abban, hogy elinduljak ezen az úton, nagyban közrejátszott a szülővárosomban hagyományszerűen 1996 óta évente megrendezett énekesvetélkedő. Gyermekkorom óta láthattam, hogyan is zajlik a fesztivál, és vágytam rá, hogy egyszer én is énekelhessek nagyközönség előtt, amire végül 2011-ben került sor. Tehát ez alkalomra való felkészülésemmel ástam bele magam mélyebben az éneklésbe, és körül-belül ez időre tehető az is, mikor elkezdtem keresni magam a különböző zenei stílusirányzatokban is. Elmúlt így pár év, több fellépés az énekesvetélkedőn, megismerkedtem zenészekkel, zenekedvelőkkel, és eközben találkoztam későbbi zenekarom zeneszerzőjével és billentyűsével is. Barátkozásunk során az ő hatására kezdtem el felfedezni a rock-színteret, amit hamar megkedveltem, és ez azóta is töretlen, megtaláltam benne önmagam. Aztán 2014 nyarán jött az ötlet: alapítsunk zenekart!...Bevállaltam. Összeálltunk, belevágtunk..spontán történt az én belépőm a rock közegbe. :)"

Melyek a kedvenc zenekaraid, van e példaképed, mi fogott meg benne?

"Hú, talán könnyebb ha azt mondom el, hogy a kedvenc irányzataim a heavy, power, prog, illetve a szimfonikus metál, és ezek egyvelege, valamint a rock klasszikusok :) Ugyancsak sok énekes van akit nagyra tartok és inspirálnak, legyen szó akár női, akár férfi énekesről, de kettőt ki tudnék emelni, akik eddig a legnagyobb hatást gyakorolták rám: Floor Jansen és Lara Fabian. Lara az első eszményképem, őt még egész fiatalon fedeztem fel. Amellett, hogy fantasztikusan énekel, az fogott meg benne, ahogyan átéli, átadja a dalai üzenetét, borzongató élményt nyújt. Floor pedig az új "érám" idolja, tőle is nagyon sokat merítettem, énektudása, sokoldalúsága, előadásmódja példaértékű. Mindezen felül pedig ami még elismerésre méltó, hogy világhírnév ide vagy oda, meg tudtak maradni embernek."

unnamed_1.jpg

Hogyan jött a Symphonic Destiny? Milyen visszajelzések voltak az egyetlen megjelent lemezről, és a koncertekről?

"Ahogy már említettem, 2014 augusztusában jött az ötlet a zenészkollégáktól, hogy alapítsunk zenekart, zenéljünk, ha már csináljuk, vágjunk a közepébe, írjunk saját szerzeményeket a szimfonikus metál jegyében, és ha úgy látjuk, hogy pozitív a visszajelzés, vessük bele magunkat teljes bedobással. Így is lett, októberben már ki is adtuk első kislemezünket, a Midnight-ot Symphonic Destiny zenekari név alatt. Az EP-n még nem a teljes felállás zenélt, nem sokkal a kiadása után egészültünk ki dobosunkkal. A reakciók biztatóak voltak, így 2015 februárjában nekiláttunk az első nagylemezünk elkészítésének, ami lehetőségeinkhez mérten a tőlünk telhető leggyorsabb tempóval készült, és szeptember elején már ki is adtuk a 'The Fountain of Eternal Life-ot, időközben próbáltunk, videoklipet is forgattunk az egyik zeneszámhoz, amit az utómunkákat követően november elején tettünk közzé. Kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk az albumra, nagy volt az érdeklődés is iránta a világhálón. A klubkoncertjeinken úgyszintén, nagyon jól fogadott minket és a zenénket is a közönség. Kár, hogy ugyanolyan hamar ért véget a zenekar pályafutása, mint amilyen gyorsan haladtunk felfelé."

Mi vezetett a zenekar felbomlásához? Te hogyan élted meg ezt a negatív élményt?

"Belső feszültség, a zenekarvezető és a többi tag közötti elképzelésbeli eltérések vezettek a zenekar feloszlásához. Személy szerint, a zenekart szívügyemnek tekintve, próbáltam a fokozatosan elmérgesedő helyzetet kontroll alatt tartani, a problémákra megoldást találni, a konfliktusokat folyamatosan elsimítani, mire végleg el nem érkezett az a pont, mikor úgy láttam, hogy már nem érdemes erőltetni, hiába az erőfeszítésem. Így a feloszlást némiképp a saját kudarcomként is éltem meg. Utólag ugyan hamar megbékéltem ezzel, beláttam, hogy nem csak rajtam múlt a dolog, de sajnálom még mindig, hogy a rengeteg zenébe belefektetett idő, érzelmek, energia ellenére, csak eddig tartott a zenekar élete, szerintem többre lettünk volna hivatottak."

unnamed_3.jpg

Tavaly indultál egy tehetségkutatón, ahol nagyon jó eredményt értél el. Mesélj erről!

"Ez a tehetségkutató tulajdonképpen az énekesvetélkedő amiről fentebb beszéltem, négy alkalommal vettem részt a Tini fesztiválon.Két korosztálybeli kategóriába sorolják a versenyzőket, akik az egész régióból nevezhetnek. A legfontosabb jellemzője a fesztiválnak, hogy -a magyar nemzeti kisebbség rendezvényeként- kizárólag magyar nyelvű dalokkal lehet versenyezni. Én 2011-ben léptem fel először a fiatalabb, ún. tini kategóriában, a második helyezést értem el, következő évben már az első helyen állhattam.2013-ban, mivel betöltöttem a 18. életévem, már az ifjúsági kategóriában versenyeztem, újabb második helyezés, és pár év kihagyás után habozva ugyan, de tavaly újra beneveztem, és utólag visszatekintve, mintha csak a sors sugallta volna, hogy az utolsó vonatot fogjam el, mert ezt az újabb első helyezést nekem szánta. :) Ez is külön történet, de dióhéjban csak annyit mondanék még el, hogy a Tini fesztiválbeli szerepléseimen úgy jött ki a lépés, hogy inkább a másik oldalam mutattam meg (a rockoson kívül), ugyanis szeretem a nagy ívű, érzelmes, technikás balladákat,dalokat, kihívásként tekintek rájuk, egyre magasabbra teszem magamnak a lécet, és ez megmutatkozott a dalválasztásaimon is. Ez utolsó alkalommal a Dreamgirls című musical, majd film betétdalát, az And I Am Telling You-t énekeltem magyarul."

Mik a további rövid és hosszútávú terveid?

"Már egy év telt el azóta, hogy nem működöm zenekarban, hiányzik a zenélés, így nyitott vagyok minden új projectre, természetesen hiányzik az éneklés, szeretném tovább fejleszteni magam. Konkrét terveim nincsenek e téren, ahhoz kéne legyen egy biztos támpontom, de persze szeretném, hogy a zene mindig is szerves része legyen az életemnek, igyekszem nyitott lenni és keresni a lehetőségeket."

 A polgári életben mit csinálsz és ott milyen terveid vannak?


"Jelenleg egyetemi hallgató vagyok, növényvédelmet tanulok. Elsődleges tervem befejezni tanulmányaimat, lediplomázni, aztán munkába állni, önállósulni, és a többi sorban, végül is ugyan az mint amit mindenki szeretne az életben :)"

 

Top 6+1 female metal album 2016-ból

Szerintem ők voltak a legjobbak a tavalyi évben

6. DIABULUS IN MUSICA - DIRGE FOR THE ARCHONS

diabulus-in-musica-dirge-for-the-archons-20160906125728.jpg

A spanyolok korábbi két munkája elhalványul a tavaly november 18-ával piacra dobott Dirge For The Archons mellett, amely jóval keményebbre sikerült, mint az előző albumaik. Olyan sikerdalok kaptak helyet a lemezen, mint a Crimson Gale, az Invisible vagy az Earthly Illusions.

dim_4.jpg

Zuberoa Aznárez, a mezzoszoprán énekesnő 2015-ben édesanya lett, a szülés, az anyaság megélése pedig a hangjára, énekstílusára is kihatott, abszolút pozitív értelemben. A kiadványt rengeteg kórus színesíti, amelyek tökéletesen idomulnak Zuberoa énekéhez. Az album tele van érzelmekkel, talán az eddigi legérzelmesebb korongját adta ki a csapat.

5. LACUNA COIL - DELIRIUM

lacuna.jpg

Sokan fikázták az olaszok 2014-es Broken Crown Halo című lemezét, miszerint túlzottan "amerikanizálódott" lett a kiadvány. Cristina Scabbiáék lehet, hogy elgondolkodtak ezen és amikor év elején stúdióba vonultak rögzíteni a Delirium számait, újításokat eszközöltek.

lacuna_1.jpg

A Broken Crown Halo megjelenését követően változások következtek be a milánói zenekar életében: 2014-ben két alapító tag is elhagyta a csapatot, tavaly pedig a dobosuk is távozott. Az új dobossal véleményem szerint jól jártak a talján zenemágusok, akik lassan 20. éve ténykednek a metál színterén. A Delirium 2016. május 27-én került a boltok polcaira, és az első héten nem kevesebb, mint 13 ezer példány talált gazdára. A lírai alt hangú Cristina eddigi legmagasabb énekét hallhatjuk a korongon, elérve a mezzoszoprán szintjét is, a hangszerelés pedig súlyosra sikeredett. 

4. DELAIN - MOONBATHERS

00amoonbath1.jpg

A holland csapat új anyaga Moonbathers címmel augusztus 26-án vált elérhetővé, amely talán az eddigi legsokszínűbb lemeze lett a Charlotte Wessels vezette zenekarnak.

 153826.jpg

A sokáig csak előzenekari funkciót betöltő együttes mára hatalmas rajongótáborra tett szert, a Moonbathers-szel pedig még a legszőrösszívűbb kritikusokat is meggyőzték. Charlotte, akinek zenei ízlése rendkívül széleskörű, egyre inkább megtalálja a saját éneklési stílusát, minden egyes albumon hatalmas előrelépéseket hallhatunk a frontasszonytól. Merel Bechtold csatlakozása nagyon jót tett a bandának, ahogyan az Arch Emeny-s Alissa White-Gluz közreműködése is a Hands Of Gold című, nyitó tételben. Az együttes először a 2012-es We Are The Others című művében mert igazán önmaga lenni, különcként viselkedni, és ez be is jött, hiszen azóta a hatosfogat népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik.

3. EPICA - THE HOLOGRAPHIC PRINCIPLE

cs625219-01a-big.jpg

Simone Simons és a fiúk 2014-es lemeze, a The Quantum Enigma hatalmasat durrant, de elmondásuk szerint már az album megjelenése után az új korong dalain kezdtek dolgozni. Magasan volt a léc, amit a derék hollandok sikeresen elértek a szeptember 30-án napvilágot látott The Holographic Principle-lel. Rengeteg különleges hangszer és zenei megoldás hallható a kiadványon, amely kiszámíthatatlanná, ugyanakkor lehengerlővé teszi a lemezt.

epica-press-picture-2-by-tim-tronckoe.jpg

A digitalizálódott társadalomra kihegyezett szövegek azonnal megfogják az embert, Simone éneke és Mark hörgése pedig beleég az ember agyába. Fülbemászó refrének, magasztos kórusok és olykor már a black metal felé hajló elemek (elég az Ascension - Dream State Armageddonra gondolni) pedig a hatosfogat eddigi legmagasabb szintű munkáját eredményezik. Nekem egyébként a címadó dal a legnagyobb favorit a lemezről. Mestermű a korong.

2. TARJA - THE SHADOW SELF

tarja-the-shadow-self-1457966058.jpg

A megjelenés napján, augusztus 5-én mutatta be új lemezét a finn metálkirálynő Tarja Turunen a németországi Wacken Open Air fesztiválon. A lemezről még tavaly márciusban azt nyilatkozta: eddigi legsúlyosabb, legkomolyabb anyagát adja a rajongók kezébe.

db2ff49ab7336cbb42e36375d3b71bf1.jpg

És nem is beszélt mellé, hiszen a lemez rendkívül erős nótákat vonultat fel, olyan vendégzenészekkel, mint pl. Alissa White-Gluz (Arch Enemy), Max Lilja, valamint az énekesnő öccse, Toni szereplése az Eagle Eye-ban. Ismét egy hihetetlenül színes és valóban kemény albumot tett elénk Finnország hangja, amelybe lehetetlen belekötni. Természetesen a metálzenével foglalkozó oldalak többsége szépen lehúzta a korongot, mert nem elég metálos. Tarja viszont sosem tartotta magát kimondottan metálzenei irányultságú énekesnőnek, ő egyszerűen Tarja és kész. Bármit csinál, a rajongóknak tetszik, ez a lemez pedig egyértelműen karrierje egyik csúcspontja. Személy szerint a Calling From The Wild, a Demons In You, az Undertaker és a Too Many a csúcs a számok közül.

1. TREES OF ETERNITY - HOUR OF THE NIGHTINGALE

jybyu4x.jpg

Aleah Stanbridge, aki Dél-Afrikában született, a kétezres években költözött szüleivel és testvérével a svédországi Örebróba. Itt alapította meg a finn Juha Raivioval (Swallow The Sun) a Trees Of Eternityt 2009-ben, amikor is találkoztak és azonnal egymásba szerettek. Demójuk 2013-ban Black Ocean címmel jelent meg, ám ez év végén Aleah-nál rákos betegséget diagnosztizáltak. A lemez felvételeit 2014-15 folyamán fejezték be Kai Hahto (Nightwish, Wintersun), valamint a Norrman-testvérek (Mattias és Fredrik) közreműködésével. Az albumra a tipikus doom és gothic elemek jellemzők, minden dalt áthat a sötétség, az élet értelmén való rágódás. Mindegyik dalt imádom, de a két kedvenc a Sinking Ships és a címadó Hour Of The Nightingale.

3540364023_photo_2.jpg

A korong felvételeinek idején Aleah ugye már tisztában volt betegségével, ám nem adta meg magát egykönnyen. Dalokat írt, énekelt és a hagyományos orvosi kezelések mellett az alternatív gyógyítás terápiáival is próbált gyógyulni. Az igazság azonban az, hogy az ő lelke túl szép volt ehhez a retek világhoz, ezért. 2016. április 18-án elhagyta az élők világát a különleges hangú Aleah. Juha egyszerűen csak Csalogány Királynőnek nevezte kedvesét, aki nem volt sem operaénekes, sem rockénekes, egyszerűen csak: énekesnő volt, minden porcikájában előadóművész. A Királynő fejére pedig a korong megjelenésével került fel a korona. Méltó, szomorú, de egyben gyönyörű búcsú egy 39 éves, szép és tehetséges zenésztől, aki a világ jobbításán fáradozott. Aleah olyan magas szinten rezgett, mint egy angyal.

+1. DARK SARAH - THE PUZZLE

darksarah-2016_0.jpg

Az Amberian Dawn-ból 2012-ben kivált Heidi Parviainen énekesnő új projektet hozott létre még az évben, Dark Sarah néven. Az újdonsült formáció első lemezére 2015-ig kellett várni, a Beyond The Black Veil ugyanis ekkor jelent meg.

ds_band-lowres-logo_uthsez_1.png

A november 18-án piacra dobott The Puzzle jóval kiforrottabb és érettebb lett, mint elődje, nem kisebb nevek működtek közre a korongon, mint a Delain Charlotte-ja, Manuela Kraller, aki a Xandria egykori frontasszonya volt, vagy éppen  JP Leppäluoto (Charon, Northern Kings). Sötét Sára útkeresése folytatódik, és a lemezt pedig egyfajta varázslat lengi körül. Különleges atmoszférájú dalok, Heidi lágy, vagy éppen drámai éneke és profi hangszerelés. Érdemes odafigyelni erre a tehetséges finn lányra! A tamperei formáció e korongja kiválóan alkalmas arra, hogy a szürke hétköznapokból kiszakítsa az embert, lelkét magasabb rezgésszintre emelve.

Zárszó...

Akik nem kerültek be a top 6-ba, még nem jelenti azt, hogy rosszak lennének. Ott van pl. a Sirenia Dim Days Of Dolor-ja, amely már a francia énekesnővel, Emmanuelle Zoldannal lett felvéve, vagy a The Agonist Vicky Psarakis-szal közös második albuma, a Five. Vagy éppen az Amaranthe Maximalize című lemeze. Véleményem szerint szerepelnek rajtuk jó dalok, de nem éreztem elég erősnek ezeket a korongokat ahhoz, hogy a top 6-ba tegyem őket.

A Sirenia albuma alapjáraton nem mondható rossznak, vannak rajta erős dalok, de jó néhányat Emmanuelle karakteres hangja ment csak meg. Kicsit mintha a korábbi műveik összekutyulása lenne a lemez. The Agonisték Five-járól is megtetszett egy-két felvétel, de összességében vontatottnak és unalmasnak érzem munkásságuk eme állomását. Az Amaranthe korábbi lemezeinél véleményem szerint erősebbre sikerült a Maximalize, ám itt sem fogott meg néhány dalnál több. Jake E hangja jóval kevesebb szerephez jut, meg is értem a döntését, amikor otthagyta az együttest.

Ez persze megint csak az én véleményem!!!

Edenbridge-interjú a Heavy Music HQ-n

Megjelent az új album

A Sabine Edelsbacher vezette osztrák zenekar 1998 óta aktív, kilencedik stúdióalbumuk, a The Great Momentum e hónap 17-én került a boltokba. Az új album és a zenekarban történt változások kapcsán készített interjút a Heavy Music HQ nevű netes magazin a banda gitáros-billentyűsével, Lanvallal, aki egyébként a dalszövegekért is felelős.

Lanvall elárulta, hogy előző korongjuk, a The Bonding megjelenése óta (2013) dolgoztak az új dalokon, nem töltötték üresjáratban az elmúlt három évet. Emellett Sabine-nal, az együttes énekesnőjével (aki egyben Lanvall felesége is) létrehozták 2010-ben a Voiciano nevű projektet, amely klasszikus zenét játszik - Lanvall zongorázik, Sabine énekel. 2014-ben jelent meg az első lemez Everflow címmel, de az Edenbridge kapcsán is sokat dolgozott.

"Jött egy ötlet, hogy csináljunk egy DVD-t, amely a karrierünk első 15 évét foglalja össze. Közel 9 óra hosszúságú lett az anyag, 6 DVD-vel, és A Decade and a Half... The History So Far címmel jelent meg 2015-ben. Ezután rögtön elkezdtem összeállítani az új lemezünk dalait. Nem fogunk unatkozni az elkövetkező években, hiszen egy osztrák TV-s dokumentumfilmhez, az Ausztria felett című műsorhoz is én komponálom a zenét, a sorozat pedig előreláthatólag 2020-ig tart!"

- foglalta össze röviden az elmúlt évek történéseit a zenész. A beszélgetésből kiderült az is, hogy a dobos poszton tagváltás történt.

edenbridge.jpg

"Az előző dobosunk, Max Pointner életében sok változás következett be, amelyek miatt nem tudta tovább velünk folytatni a zenélést. Johannes Jungreithmeier lett az új csapattag, miután a megbeszéléseket követően mindössze 9 óra alatt játszotta fel a dobos részeket. Ő új energiákat hozott a csapatba, és ez határozottan jót tett nekünk. A koncerteteken pedig a német Crystallion basszusgitárosa, Stefan Gimpl segít minket. Ha beválik a játéka, ő is állandó tag lesz!"

A leginkább érdekes terep azonban az új album, amelynek témájáról így mesélt Lanvall:

"A The Great Momentum fő témája, hogy élvezzük a jelent. Az emberek hajlamosak a jövőben vagy a múltban élni, mindeközben elfelejtik, hogy a jelen is itt van, ezt élik. A borítón látható, meditáló kőszobor hölgy rendkívül jól adja vissza ezt a pillanatot."

- zárta sorait a zenész, aki elárulta, hogy a 70000 Tons Of Metal-on való részvételük a zenekar életének egyik legklasszabb élménye volt, valamint tervben van az új Voiciano-lemez is, amelyre két dalt már meg is írt.

A teljes interjút itt olvashatjátok!

 

süti beállítások módosítása