Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja és az ő sötét oldala

Kiderült, honnan jött a "The Shadow Self" albumcím

2017. január 29. - Jurancsik Eszter

A finn szoprán pacsirta The Shadow Self elnevezésű lemeze tavaly augusztusban jelent meg, és azóta is hatalmas sikernek örvend. 

De honnan jött az ötlet, hogy ezt a címet adja albumának a Finnország hangjának is becézett énekesnő?

cultura-tarja-turunen-foto01-tim-tronc-kicsi.jpg

Elmondása szerint egy Annie Lennox-szal készült interjút olvasva kapott inspirációt Tarja - a beszélgetésben ugyanis szó esett a mindannyiunkban ott rejlő sötét oldalról, az "árnyékról". Ez a fogalom Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus nevéhez fűződik, aki szerint az árnyék oldal a fő személyiségjegyekkel teljesen ellentétes tulajdonságokat jelöli. 

"Mindannyiunknak van egy sötét oldala, és ezt el kellene tudni fogadnunk! A művészek különösen sok inspirációt merítenek ebből. Jó pár éve fedeztem fel magamban ezt az oldalt és a lehetőségeket, amelyeket kínál, noha alapvetően pozitív személyiségnek tartom magam."

- magyarázta a finn csillag, akinek a The Shadow Self nevű korongján szereplő dalok legtöbbje is ezt az érzést közvetíti, elég csak az Innocence-re, a Love To Hate-re vagy éppen az Undertakerre gondolnunk. 

 

 

Xandria - Theater Of Dimensions

Dimenziók Színháza, remek játékkal

A jövőben szándékosan nem fogom használni a "lemezkritika" szót, számomra elég negatív színezetű. Persze, van pl. az "építő jellegű kritika", ami azért más elbírálás alá tartozik, de mivel nem vagyok zeneprofesszor, sem zenetanár, nem fogom használni ezt a kifejezést. 

Xandriáék jó néhány énekesnőcserén átestek. Az 1994-ben alakult csapat pályafutását Nicole Tobiennel kezdte, ám őt 1999-ben az akkor alig 19 éves Lisa Middelhauve váltotta, akivel első albumuk, a Kill The Sun 2003-ra készült el. Ezt követően még három korongot dobtak piacra együtt, majd 2008-ban Lisa távozott a zenekarból. Helyét Kerstin Bischof vette át, ám az ő Xandriás karrierje nem volt hosszú életű, 2010-ben ő is búcsút intett a bandának. Ez év decemberében az operás hangú Manuela Kraller lett az új vokalista, aki ezt megelőzően a Haggard zenei csoport tagja volt. A Neverworld's End címre keresztelt albumon ő énekel, sok rajongó az ő különleges hangjának köszönhetően figyelt fel a formációra. 2013 őszén az együttes bejelentette, hogy Manuela elhagyja őket - más zenei műfajokban szeretné kipróbálni magát. Ekkor került a képbe az Ex Libris és a Karmaflow énekesnőjeként ténykedő Dianne van Giersbergen, aki szintén remek hangi adottságokkal rendelkezik - a 2014-es megjelenésű Sacrificiumon már az ő hangja hallható. Az album megjelenését követően turnézni kezdtek ám eközben nem tétlenkedtek, ugyanis már 2015-ben megkezdték második közös lemezük dalainak írását, amely végül január 27-én vált elérhetővé, Theater Of Dimensions címmel. 

xandriaband2016_638.jpg

Két dal is megjelent ízelítőként szolgálva a lemezről, decemberben a We Are Murderers (We All), alig pár napja pedig a Call Of Destiny. Fontos megemlíteni, hogy a korong az Epica munkáját is segítő Joost van den Broek szárnyai alatt született meg, teljesen új hangzásokat hozva a banda életébe. Nem lett elaprózva a mű, az biztos!

A nyitó tétel, a Where The Heart Is Home dinamikusan vezeti fel a korongot, refrénjében mintha kicsit az Epica Blank Infinity-jére hajazna, de ez egyáltalán nem rossz, mert egyébként teljesen más szisztémára épül a dal, mint a holland csapat 2005-ös szerzeménye. Az ezt követő Death To The Holy harci dobokkal és power metalba hajló intróval késztet fejrázásra. Valamiért akaratlanul előmásztak a korai Nightwish-albumok dalai emlékezetemből, különösen a Wishmaster-t és a Century Child-ot idézi a dal, némi folkos vonallal felturbózva. 

A Forsaken Love nyugodtan és kissé melankolikusan indul, a folk-elemek innen sem hiányoznak. Egy közepes tempójú dal kerekedik ki belőle, amely erősen emlékeztet a Neverworld's End-en hallható Forevermore című szerzeményre. Nem rossz dal, de éppen a hasonlósága miatt nem túl sok újat tudott adni számomra. Dianne éneke teljesen rendben van, aki beleköt, az hülye és/vagy szar a füle. De kicsit az önismétlés kategóriájába estek ezzel a felvétellel.

Ezt a nótát a már klipes formában is megismert Call Of Destiny követi, amelyben már azért jóval több az eredetiség. Húzós riffek, dallamos refrén, amely beleég az ember agyába, a kórus pedig tökéletesen idomul Dianne drámai szoprán hangjához. A sorban a We Are Murderers (We All) következik, amelyhez szintén videót készített a zenekar, méghozzá nem is akármilyet. Tessék megnézni! Arcletépős, "pofátlan", odabaszós jelleggel kapjuk meg az arcunkba, hogy gyilkosok vagyunk és undorító módon kizsákmányoljuk Földünket. A lemez talán legerősebb dala, még a gitárok besokasodott jelenléte sem zavaró a végén. Ha daltól lehet orgazmusa egy zenerajongónak, akkor ez biztosan kiváltja. 

xandriatheatercd.jpg

Dark Night Of The Soul, a lélek sötét éjszakája. Lassan induló szám, érzelmes énekkel és gitárszólókkal. Valahogy mégsem késztet sírásra, inkább elgondolkodtat. Egyszerűen nem tudsz sírni, csak figyelni és a dallamok megbabonáznak. 

A keményebb vonalat erősíti az ezután hallható When The Walls Came Down (Heartache Was Born), ám mégsem lesz belőle a We Are Murderers-hez hasonló tombolás. Van viszont magasztos kórus, Dianne drámakirálynős éneke, amely természetesen nem a szó negatív színezetében értelmezhető. Nagy kedvenc, beleszerettem.

Joost van den Broek keze nyomát főleg az ezt váltó Ship Of Doom hallgatása közben lehet érezni. Kicsit Epicás, de mégsem. Nightwish? Therion? Mindegyik csapat sajátosságai felbukkannak a dalban, ám mivel van den Broek úrról van szó, nem keszekuszaságot eredményez, sőt... kemény metál és folk együtt, megspékelve egy igazán fülbemászó refrénnel és különleges meglepetésekkel -pl. a számolgatás, ami totál váratlanul csap le a hallgatóra, és seggre ülteti. Az album egyik legprofibban hangszerelt szerzeménye.

Afféle mulatós metálnak is beillő intróval jelentkezik be a Céilí. A cím egyébként egy ír néptánc nevét takarja, ennek megfelelően a borongós és a keménykedős vonal is távol kerül tőle, vannak viszont vonós és fúvós hangszerek a gitárok és dob mellé. Instrumentális dal, a mulatós jelleg ellenére végig libabőrözik az ember, zseniális dallamérzék, vidám hangulat, amely még a legborongósabb napokat is megtölti élettel. Emlékeztek a Nightwish Moondance című dalára, amely az 1998-as Oceanborn-on hallható? :D Valami ilyesmiről van szó itt is, csak nem finn, hanem ír hangulatot teremtve. 

5fe93004757b1967bd3d383a6c162814.jpg

Viszont a Song For Sorrow And Woe egyértelműen a Nightwish korai munkásságát idézi, a refrén erősen emlékeztet a finnek Deep Silent Complete, 2000-es dalára. A verzék rövidebbek azonban, a gitárok is súlyosabbak, így nem lehet lopással vádolni Dianne-éket. A fülbemászó refrén után azonban -a dal 3. perce körül- jönnek a komoly, kicsit megborítós énektémák és zenei megoldások. Először csak néztem, hogy most ez mi is akar lenni...? Aztán azon kaptam magam, hogy kb. harmadszorra hallgatom végig a számot...

Burn Me címmel egy tipikus bulislágert is hallhatunk, a koncertekről szerintem tuti nem fog hiányozni ez a darab. Hallgatható, szerethető, noha mintha kicsit az előző számok ismétlése lenne. Hallható benne férfi ének is, bár bennem nem hagyott túl mély nyomokat. 

A Queen Of Hearts Reborn érzelgősen, kicsit szomorkodósan indul, ám a felvezető ének után átcsap kőkemény metálkodásba, kórussal és kifogástalanul összehozott verzékkel. A refrén dinamikája valóban újraéleszti a szíveket, és Dianne a Királynő, aki a második perc vége felé nemcsak énekével, de beszédjével is kirángat a gödörből, ha valamilyen bánatod van. A tétel lassan végződik, de nem szomorúan és lelombozón. Ez hatalmas piros pont.

xandria_band2_200dpi.jpg

A 14 perc fölé kúszó A Theater Of Dimensions zárja az albumot, kedvesen, cukin, aranyosan indul, ám a harmadik perc felé már megkapjuk a zúzást is. Filmzeneszerű, monumentális hangulatot ébresztő dal, férfi beszédhanggal, kicsit az Epica legújabb albumának utolsó trackjét, a The Holographic Principle/A Profound Understanding Of Reality-t idézi, ám Dianne nemcsak énekel, hanem elmélkedős hangon filozofál, a szám pedig mintegy összefoglalja a lemezt. A 8. perc felé vicces zenei betétek is hallhatók, a férfi énekes pedig legalább olyan zseniális, mint Dianne. Innentől inkább a Nightwish Imaginaerumján és Endless Forms Most Beautifulján hallható megoldások sejlenek fel homloklebenyünk mögött, a dalt pedig lágy, már-már gyerekdalnak is beillő ének és zene zárja. 

VÉLEMÉNY:

A decemberben hallott We Are Murderers után darázs bújt a hátsó felembe, izgatottan vártam az albumot. Nem okozott csalódást a német legénység és aranytorkú holland énekesnőjük annak ellenére, hogy a Forsaken Love (számomra legalábbis) elég felejthető lett, a Burn Me pedig mintha az előző dalok ismétlése lenne. De a többi dal kellőképpen erős, megállja a helyét az album, Joost van den Broek pedig jól tette, hogy megtámogatta tudásával a zenekart. Erősebb lemez lett a Dimenziók Színháza, mint a 2014-es Sacrificium, amelyről csak néhány dal nyerte el a tetszésemet. Manuela Kraller hangjával szerettem meg az együttest, és bár Dianne is piszok tehetséges, jó ideig nem voltam hajlandó Xandriát hallgatni a bajor énekesnő kiválása után. Azonban Dianne is szép lassan belopta magát a szívembe, és bár a hangjával az előző lemez kapcsán sem volt bajom, valamiért a Sacrificium nem nyerte el annyira a tetszésemet. Viszont ezzel a koronggal egyértelműen szintet lépett a zenekar. Szép munka!

10/08

Kiadó: Napalm Records

Megjelenés: 2017.01.27.

Tagok:

Dianne van Giersbergen - ének

Marco Heubaum - gitár

Gerit Lamm- dobok

Philip Restemeier - gitár

Steven Wussow - basszusgitár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjelent a Xandria új albuma

Elérhető a Theater Of Dimensions

xandriaband2016_638.jpg

Tegnap végre elérhetővé vált a német/holland csapat legújabb stúdiólemeze, a Theater Of Dimensions. Tavaly novemberben jelentette be a Dianne van Giersbergen énekesnő vezette banda, hogy új anyaggal készülnek, amelyet Joost van den Broek szárnyai alatt készítettek el - egyébként ő producereli az Epica albumait is. Színes és jó értelemben durva korongot ígért a zenekar, amelyről eddig két dal jelent meg klipes formában, a We Are Murderers (We All) és a Call Of Destiny. A lemezről hamarosan ismertető is születik a blogon.

 

Edenbridge: itt az album trailer!

Belehallgathatunk a dalokba

Február 27-én kerül boltokba a sógorok legújabb lemeze, a The Great Momentum, a Shiantara című dalhoz pedig már videó is készült.

edenbridgebandnov2016_638_1.jpg

Most egy pár perces felvétel is kikerült a Youtube-ra, amelyben a linzi együttes új korongján hallható többi dalába is belehallgathatunk:

 

 

A számcímek:

01. Shiantara (5:51)
02. The Die Is Not Cast (5:15)
03. The Moment Is Now (4:21)
04. Until The End Of Time (4:36)
05. The Visitor (5:54)
06. Return To Grace (5:13)
07. Only A Whiff Of Life (3:44)
08. A Turnaround In Art (7:32)
09. The Greatest Gift Of All (12:18)

Lanvall, a zenekar basszusgitárosa -egyben az énekesnő, Sabine férje- elmondta a Blabbermouthnak, hogy idén nagyobb turnéra indulnak a lemezzel.

Újabb részletek az Arch Enemy DVD-jéről

As The Stages Burn címmel, március végén kerül boltokba a kiadvány

Alissa White-Gluz és zenésztársai többször szót ejtettek a március 31-ével megjelenő DVD-jükről, amely a tavaly augusztusi, Wackenes koncertet tartalmazza majd. A banda elmondása szerint a németországi fesztivál az egyik legklasszabb fellépésük volt, a DVD pedig a War Eternal album dokumentálásaként jellemezhető, ám más országokban adott koncertjeikről is szerepelnek majd számok rajta, emellett rengeteg extrát is láthatnak majd a rajongók. 

archenemy_2016.png

A Metal Underground nevű weboldalon már látható a DVD tracklistje, amely a következő:

Disc 1 (CD):

1. Khaos Overture (Live at Wacken 2016)
2. Yesterday Is Dead and Gone (Live at Wacken 2016)
3. War Eternal (Live at Wacken 2016)
4. Ravenous (Live at Wacken 2016)
5. Stolen Life (Live at Wacken 2016)
6. My Apocalypse (Live at Wacken 2016)
7. You Will Know My Name (Live at Wacken 2016)
8. Bloodstained Cross (Live at Wacken 2016)
9. Under Black Flags We March (Live at Wacken 2016)
10. As the Pages Burn (Live at Wacken 2016)
11. Dead Eyes See No Future (Live at Wacken 2016)
12. Avalanche (Live at Wacken 2016)
13. No Gods, No Masters (Live at Wacken 2016)
14. We Will Rise (Live at Wacken 2016)
15. Nemesis (Live at Wacken 2016)
16. Fields of Desolation (Live at Wacken 2016)

Disc 2 (DVD):

1. Khaos Overture (Live at Wacken 2016)
2. Yesterday Is Dead And Gone (Live at Wacken 2016)
3. War Eternal (Live at Wacken 2016)
4. Ravenous (Live at Wacken 2016)
5. Stolen Life (Live at Wacken 2016)
6. My Apocalypse (Live at Wacken 2016)
7. You Will Know My Name (Live at Wacken 2016)
8. Bloodstained Cross (Live at Wacken 2016)
9. Under Black Flags We March (Live at Wacken 2016)
10. As the Pages Burn (Live at Wacken 2016)
11. Dead Eyes See No Future (Live at Wacken 2016)
12. Avalanche (Live at Wacken 2016)
13. No Gods, No Masters (Live at Wacken 2016)
14. We Will Rise (Live at Wacken 2016)
15. Nemesis (Live at Wacken 2016)
16. Fields of Desolation (Live at Wacken 2016)
17. Outro (Live at Wacken 2016)
18. Wacken 2016: Behind the Scenes
19. Tempore Nihil Sanat (Live in Tokyo 2015)
20. Never Forgive, Never Forget (Live in Tokyo 2015)
21. Bury Me an Angel (Live in Tokyo 2015)
22. Taking Back My Soul (Live in Tokyo 2015)
23. Burning Angel (Live in Tokyo 2015)
24. The Day You Died (Live in Tokyo 2015)
25. No More Regrets (Live in Tokyo 2015)
26. Silverwing (Live in Tokyo 2015)
27. War Eternal (official video)
28. You Will Know My Name (official video)
29. No More Regrets (official video)
30. Stolen Life (2015 Version)
31. Stolen Life (2016 version)
32. Time Is Black (official video)

Ahogyan látható, terjedelmes anyagot ad rajongói kezébe a zenekar -egy CD is belekerül a pakkba- , ám ezt követően a Lacuna Coil és a The Haunted társaságában járják majd a világot tovább. A Century Media Records jóvoltából a War Eternal című szám Wackenes verziója már látható-hallható a Youtube videómegosztón.

 

Csajok a Metalfesten

Érdemes ellátogatni a fesztiválra

2017. június 2.-a és 4.-e között kerül megrendezésre a Metalfest Open Air a csehországi Plzeň-ben,  a fellépők nevei itt láthatóak. A female metal rajongók számára is kedvez a buli, hiszen tiszteletét teszi a rendezvényen a svéd Amaranthe, a norvég Sirenia, de Tarja és Sharon den Adel is szórakoztatja majd a közönséget.

sirenia2-small_0.jpg

Sirenia

amaranthe.png

Amaranthe

orig_403299.jpg

Sharon den Adel és Tarja Turunen

 

Female metal a 2017-es Wackenen

A fesztivál honlapján az összes fellépő megtekinthető

A Wacken Open Air az egyik legnagyobb metálzenei fesztivál, amelynek a németországi Schleswig-Holstein tartományban fekvő Wacken nevű település ad otthont. A 2016-os rendezvény nem túl sok female metal csapatot és előadót vonultatott fel - Tarja, Arch Enemy, Therion - de mindegyik koncert rengeteg fesztiválozót csalogatott a színpad elé. A 2017-es fellépők listáját itt láthatjátok, a felsorolásban pedig látható az olasz Lacuna Coil, a Beyond The Black és a jelenleg Natascha Koch vendégénekesnővel ténykedő Serenity is - utóbbi formációnak volt énekesnője a francia Clémentine Delauney, aki jelenleg a Melted Space tagja.

15741058_10154077888787344_2943558060495049302_n.jpg

Lacuna Coil

56cyph47cj.png

Beyond The Black

tasha2.jpg

Natascha "Tash" Koch, a Serenity jelenlegi énekesnője

Meglepetéssel jelentkezett Marcela Bovio

Erik van Ittersum zongorista segítségével készült a kiadvány

A Stream Of Passion volt énekesnője, Marcela (37) meglepetéssel kedveskedik rajongótáborának: első szólólemeze, az Unprecedented szeptemberben jelent meg, most pedig ennek egy különleges verziója is elérhető- az albumon zongorakísérettel énekli a számokat. A mexikói származású, ám 11 éve Hollandiában élő vörös szépség elmondta, hogy mindenképpen szeretett volna egy ilyen lemezt is készíteni, így novemberben jött az ötlet, hogy egy szál zongorával kísérve énekelje fel korongja dalait. Elmondása szerint Erik van Ittersummal mindössze egy nap alatt rögzítették a dalokat, december 5.-én. A szoprán énekesnő egyébként csapatának feloszlását követően tagja lett az Anneke van Giersbergen által alapított VUUR-nak - a bandával 2017 őszére tervezik első lemezük kiadását.

img_1130.jpg

Marcela és Erik együttműködésének eredménye itt hallgatható meg:

http://www.marcelabovio.com/discography/marcela-bovio-unprecedented-the-piano-sessions/

Elmarad a Sirenia izraeli koncertje

Pénzügyi gondok merültek fel

Február 25.-én Tel Avivban, a Haezor Clubban került volna sor a Sirenia koncertjére, amely sajnálatos módon elmarad - a zenekar a hírt hivatalos Facebook-oldalán jelentette be. Az esemény törlésének oka, hogy a promoter nem fizette ki időben a repülőút költségeit, a csapat pedig nagyon sajnálja a történteket és rajongóik bocsánatát, megértését kérik. Akik megvették a jegyet, természetesen visszakapják a pénzüket, azonban Morten Velandék elárulták, hogy tervben van a buli pótlása.

1393_photo.jpg

Az elmaradt fellépés pótlása tervben van, ám biztos infókat még nem közölt a zenekar.

süti beállítások módosítása