Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Új videó az Epicától - Dancing In A Hurricane

Élőfelvételes klippel rukkolt elő a csapat

2017. május 03. - Jurancsik Eszter

tumblr_o9fqkwssqd1s0g2j2o1_1280.jpg

Simone-ék újabb kisfilmmel örvendeztetik meg rajongóikat a Dancing In A Hurricane című dal képében, amelyet a párizsi koncerten, a Zénith nevű helyen rögzítettek. A Universal Death Squad, az Edge Of The Blade, az Ascension - Dream State Armageddon és az A Phantasmic Parade után ez az ötödik videó a tavaly szeptember végén megjelentetett, The Holographic Principle albumról.

 

Bandák énekesnőcsere után #3 - The Agonist, Leaves' Eyes, Amberian Dawn, Visions Of Atlantis

THE AGONIST

 

the_agonist.jpg

A The Agonistot Alissa álmodta meg, ő írta a legtöbb dalszöveget is

A kanadai csapat első lemeze 2007-ben került boltokba, Alissa White-Gluz volt az akkori énekesnő. Amikor családi okok miatt Angela Gossow elhagyta az Arch Enemy legénységét, Alissát kérték fel, hogy vegye át a német frontasszony helyét. A The Agonistba pedig Vicky Psarakis került, aki Youtube-os felvételeivel (amelyeken főleg metálszámokat énekelt) vált híressé. A banda Vickyvel elkészített második lemezét -amely azonban az ötödik korongja a zenekarnak- 2016 őszén dobta piacra, Five címmel.

 

102219_photo.jpg

Vicky Psarakis görög felmenőkkel rendelkezik, de Chicagóban született. A The Agonistot megelőzően a Youtube által lett ismert.

LEAVES’ EYES

leaves-eyes-group-2015-1280.jpg

Liv Kristine a banda énekesnőjeként

Minden bizonnyal a 2016-os legnagyobb metálbotránya a szőke énekesnő kiléptetése az általa alapított Leaves’ Eyesból. Liv elmondása szerint azért lett kirúgva csapatából, mert Alex Krullal -aki a banda másik alapítója- megromlott a házassága. Utódja az Angel Nation énekesnője, a Londonban élő, de finn születésű Elina Siirala lett, akiről még annyit lehet tudni, hogy a Nightwish főnökének, Tuomas Holopainennek az unokatestvére.

 

le_newpluslogo_s_1.jpg

Elina Siirala finn származású énekesnő 2016 tavaszán került Liv Kristine helyére

AMBERIAN DAWN

 

b87c667998b5c58762e9a11e34048e7d.jpg

Heidivel ismerhettük meg a finn együttest

2006-ban alakult a banda a finn fővárosban, Helsinkiben -ekkor Heidi Parviaiennel kezdte pályafutását a zenekar, aki klasszikus éneklést tanult. Három nagylemez született a csodálatos hangú Heidivel, a River Of Tuoni (2006), a The Clouds Of Northland Thunder (2009) és az End Of Eden (2011).

Amberian Dawn - Caprival

Amberian Dawn a Heidit váltó Caprival (2015)

2012-ben az énekesnő kilépett a csapatból, mert egy teljesen más jellegű projekt foglalkoztatta, amit Dark Sarah néven meg is valósított. Őt Päivi Virkkunen, alias Capri váltotta, aki inkább pop-jellegű énekhanggal rendelkezik, mégis elfogadta a közönség. Vele készítette el az Amberian Dawn a legutóbbi négy albumát: a Circus Black-et (2012), a Re-Evolutiont (2013), a Magic Forestet (2014) és az Innuendo-t (2015).

VISIONS OF ATLANTIS

Az osztrák csapat 2000-ben kezdte pályafutását Stíriában, Ausztriában, a Xandriához és a Sireniához hasonlóan nem kevés énekesnőt fogyasztott el. A sógorok Nicole Bognerrel kezdték a zenélést, aki a banda megalakulásakor mindössze 16 éves volt.

voa1.jpg

Az eredeti felállás, Nicole Bognerrel, aki 2005-ben kilépett, 2012-ben, 27 évesen súlyos betegség után elhunyt.

Sokan támadták az együttest, miszerint nem több, mint egy Nightwish-utánzat, hiszen Tarjához hasonlóan Nicole is operaszerű énekkel igyekezett elkápráztatni a közönséget. Két albumot vettek fel eredeti felállásukban; 2002-ben az Eternal Endless Infinityt, majd 2004-ben a Cast Awayt. 2005-ben intett búcsút társainak Nicole, egyes pletykák szerint pont a Tarjával való összehasonlítgatások miatt kellett távoznia a zenekarból. Azonban Nicole maga cáfolta ezt; a csapatból való kilépését követően az opera világában találta meg számításait. Azonban nem dalolhatott sokáig a csodálatos hangú lány, ugyanis 2012. január 6-án, hosszú és súlyos betegség után elhunyt. Melissa Ferlaak amerikai énekesnő került 2005-ben Nicole helyére.

visions_of_atlantis_band2007.jpg

2007 - Melissa Ferlaak énekesnővel, aki Wolfganggal ez évben személyes okok miatt elhagyta a többieket.

Első nagyobb turnéjukat vele bonyolította le a csapat az Epica társaságában, valamint a Trinity stúdióalbumot is vele rögzítették. 2007 őszén, nem sokkal a koncertkörút indulása után Melissa és a gitáros Wolfgang Koch bejelentették: elhagyják a zenekart. A hírek szerint személyes okok miatt döntött a két zenész az azonnali távozás mellett, akik 2008 májusában össze is házasodtak. Közös gyermekük 2009-ben született meg, terhessége alatt Melissa végig énekelt az Aesma Daeva együttesben, amelyet a ex-Therionos Lori Lewis hívott életre még 2006-ban. Miután Melissa is kereket oldott, jó ideig nem lehetett hallani a bandáról.

voacsaj.jpg

Joanna Nieniewska, a Visions Of Atlantis harmadik énekesnője - egészségi gondok miatt pár hónap után lemondott a koncertezésről és a színfalak mögött segítette a bandát.

2009-ben jelentették be, hogy Joanna Nieniewska az új vokalista, ám az ő karrierje nem volt túl hosszú életű a Visions Of Atlantis-szel: egészségi problémákra hivatkozva nem tudta vállalni a koncertezést. Azonban a zenekarral tartott a turnékon, a színfalak mögött segédkezett. A mikrofon mögött még ki sem hűlt helyét a görög Maxi Nil vette át, aki korábban az Elysionban énekelt, a Delta és Ethera című korongokon hallhattuk őt.

Maxi Nil görög énekesnő váltotta Joannát - 2013-ig dolgozott a csapattal.

Ő egészen 2013-ig volt a formáció tagja, majd távozása után Jaded Star néven alapított új együttest. 2016-ban vált aktívvá újra a banda, amikor is a francia Clémentine Delauney személyében új énekesnőre leltek.

A francia Clémentine jelenleg a zenekar frontasszonya

Az Old Routes-New Waters című EP-n -amely a legutóbbi kiadványa a csapatnak- már az ő hangja hallható. Az énekesnő korábban a szintén osztrák Serenityben mutatta meg tehetségét. 

Bandák énekesnőcsere után #2 - Sirenia, Tristania, Arch Enemy

SIRENIA

A norvégiai Stavangerben alapította a csapatot Morten Veland, akinek nevéhez a Tristania létrejötte is fűződik. 2002-ben jelent meg At Sixes and Sevens című bemutatkozó albumuk az akkori énekesnővel, a francia Fabienne Gondaminnal. Morten elmondta, hogy Fabienne-nel nem tervezték hosszú távra az együttműködést, mindössze egy session-zenészként került a csapatba. Az ő kiválása után az akkor 17 éves Henriette Bordvik állt a mikrofon mögé, vele rögzítették az An Elixir for Existence című albumot 2004-ben.

sirenia.jpg

2004 - Henriette Bordvikkal ez évben készült el az An Elixir For Existence lemez

2005-ben Henriette kilépett, mert másféle zenékben is szerette volna kipróbálni magát, helyét a dán Monika Pedersen vette át, a Nine Destinies and a Downfall című 2007-es korong már vele készült el.

sirenia-39-final-1.jpg

Monikával - a dán énekesnő mindössze egy évet töltött a Sireniában. Ma festőként dolgozik.

Miután kemény egy év után ő is távozott a bandából, a spanyol Pilar Giménez Garcia, alias Ailyn lett az új énekesnő. A spanyol dalospacsirta kicsi kora óta előadói pályára készült, hazájában már a Sireniába kerülése előtt elismert énekesnő volt. 

234feada3e751fbca02c18eef44fee38.jpg

Ailyn 8 évig dolgozott Mortenékkel - 2016 nyarán azonban megváltak tőle. A spanyol énekesnő jelenleg a francia Melted Space-szel zenél

A The 13th Floor, a The Enigma of Life, a Perils of the Deep Blue és a 2015-ös The Seventh Life Path című kiadványokon már az ő hangját hallhattuk. Ő rekordhosszúságú időt töltött norvég zenésztársaival; 2008-tól 2016-ig volt a formáció vokalistája.

 

sireniaarticle

Emmanuelle Zoldan váltotta a Sireniát 8 évig erősítő Ailynt

2016 nyarán a csapat közleményben jelentette be, hogy Ailynnek egészségi problémái támadtak édesanyja májusi, váratlan halálát követően (az énekesnő évek óta cukorbeteg), így a 13 éve háttérénekesükként dolgozó Emmanuelle Zoldan veszi át a helyét a nyári koncerteken. Pár héttel később sokkolta a rajongókat a hír, miszerint a spanyol énekesnőt kitették a csapatból. Ailyn elmondása szerint igazságtalannak érezte zenésztársai döntését, hiszen orvosa csak némi pihenőt írt elő számára, egészsége stabilizálódását követően szívesen visszatért volna a színpadra. Ám elárulta azt is, hogy nem tűnik el a zenei életből, de még nem tudja, hogy egy zenekar élén vagy szólóban fog-e visszatérni. A banda azonban ettől függetlenül nekilátott az új lemez készítésének; szeptemberben bejelentették, hogy a nyári beugrós Emma immár nem a háttérben dúdolászik, hanem az együttes énekesnője lett. Új albumuk, a Dim Days Of Dolor november 11.-én kerül boltokba - ezen már a francia Emmanuelle hallható, aki hazájában jó ideje elismert operaénekesnő.

 

TRISTANIA

2005 - itt még Vibeke Stene norvég énekesnővel látható a csapat

2005 – itt még Vibeke Stene norvég énekesnővel látható a csapat

A norvég csapat 1996-ban jött létre Morten Velandnek köszönhetően. Vibeke Stene, az első énekesnő eredetileg csak a demó felvételek készítésének idejére csatlakozott hozzájuk, ám később állandó tag lett.

tristania-8099.jpg

Mariangela Demurtas olasz énekesnő 2007 óta a Tristania frontasszonya

Albumaik: Widow’s Weeds (1998), Beyond The Veil (1999), World Of Glass (2001), Ashes (2005), Illumination (2007) – ez utóbbi megjelenése után Vibeke kivált a csapatból, mert az énektanári pályát választotta, az új frontasszony az olasz származású Mariangela Demurtas (35) lett – vele készült el a 2010-es, Rubicon és a 2013-as The Darkest White című lemez is. A hölgy ezt megelőzően a Karmaflowban énekelt.

ARCH ENEMY

Az 1996-ban alakult dallamos death metal együttes azért számít különlegesnek, mert 2001-ig férfi énekesük volt Johan Liiva személyében, az ő helyére pedig egy törékeny huszonéves német nő került, Angela Gossow.

 

ob_6ec465_angela-gossow-2007-archenemy-01.jpg

Angela egy férfi énekes helyére került az Arch Enemyben - 2014-ben vált ki a zenekarból

A svéd csapat énekest keresett, és Angela -Michael Amott elmondása szerint- “feltakarította a színpadot a többi versenyzővel.” A 2001-es Wages Of Sin című lemezt már az énekesnővel vették fel, ezt még négy album követte: Anthems Of Rebellion (2003), Doomsday Machine (2005), Rise Of The Tyrant (2007) és a Khaos Legions (2011). 2014 márciusában sokak bánatára Angela elhagyta a csapatot, családi okokra hivatkozva, ám a továbbiakban is részt vesz a banda életében, mint menedzser.

 

17342882_1579861692048708_115645225300761437_n.jpg

Alissa 2014-ben váltotta Angelát

Helyét a The Agonistból ismert Alissa White-Gluz vette át, akivel legutóbbi, 2014-es War Eternal című albumukat is kiadták. 

Bandák énekesnőcsere után #1 - Xandria, Epica, Nightwish

XANDRIA

xandria-600x384.jpg

A Xandria élén Lisa Middelhauve énekesnő 2000-ben

Bielefeldben, Németország északnyugati részén alakult a csapat 1994-ben, Marco Heubaum gitáros révén. A “férfi részlegen” is történtek váltások, de énekesnők is akadtak szép számmal: az együttes pályafutását Nicole Tobiennel kezdte 1997-ben, őt 2000-ben Lisa Middelhauve váltotta, akivel négy lemezt készítettek el: Kill The Sun (2003), Ravenheart (2004), India (2005), Salomé – The Seventh Veil (2007). Egészen 2008-ig énekelt a zenekarban, majd személyes okokra hivatkozva kilépett. Kerstin Bischof lett az új énekesnő, ám az ő Xandriás pályafutása sem volt hosszú életű; alig egy évvel csatlakozása után ő is kivált a csapatból.

n58194-600x370.jpg

Manuela Kraller 2010-től 2013-ig erősítette a bandát

2010 decemberében a banda bejelentette, hogy Manuela Kraller az új frontasszony, aki korábban a Haggard zenei csoport tagja volt. Vele készült el a Neverworld’s End címet viselő lemez, amely sok Xandria-rajongó szerint a legjobb lett, Manuela hangját pedig sok rajongó Tarja Turunenéhez hasonlította. A csapat dalainak hangzása is keményebbé vált, mind az addigi lemezeken. 2013-ban aztán ő is távozott a bandából, elmondása szerint zenei elképzelései nem egyeztek a Xandriáéval, ám barátsággal vált el egykori zenésztársaitól, akik nem tétlenkedtek, mert még ez évben megtalálták Manuela utódját, Dianne van Giersbergen személyében, aki szintén remek hangi adottságokkal rendelkezik.

14976801_10154199435445889_295998520902527229_o.jpg

2014-2017 között a holland Dianne van Giersbergen énekelt az együttesben

Vele készült el a Sacrificium, amely hangzásában a Neverworld’s End vonalát követte. Manuela ezt követően több projektben feltűnt csodás hangjával, énekelt például az ex-Amberian Dawn-os Heidi Parviainennel, akinek jelenlegi projektje Dark Sarah néven fut. Először 2015-ben, Heidi első szólólemezén dalolt együtt a finn pacsirtával, de a Dark Sarah novemberben megjelenő új albumán, a The Puzzle-n is duetteznek. A zenekar legfrissebb albuma Theater Of Dimensions címmel 2017.január 27-én jelent meg, majd ez év szeptemberében Dianne egészségi problémák és személyes okok miatt kilépett a csapatból.

EPICA

Mark Jansen 2002-ben kiszállt akkori együtteséből, az After Foreverből, mert másféle zenét játszó csapat alapítása foglalkoztatta. Olyan embereket kezdett keresni maga mellé, akikkel egy klasszikus, szimfonikus irányultságú bandát alapíthatna, így született meg a Sahara Dust 2002-ben.

sahara-dust.jpg

Helena Iren Michaelsennel született meg a Sahara Dust 2002-ben

Ekkor a norvég származású Helena Iren Michaelsen volt az énekesnő, aki jelenleg az Imperia frontasszonya. Ám őt nem sokkal később Mark akkori barátnője, az akkor alig 18 éves Simone Simons váltotta fel, nevet cseréltek, a Kamelot egyik albumcíme után döntöttek az Epica mellett. Helena a csapatból való kilépése után megalapította az Imperiát, ahol folytathatta az éneklést.

epica2016a.jpg

Az Epica egyik promo fotója 2016-ból - Simone Simons 2003 óta a zenekar énekesnője

A zenekar azóta jócskán “kinőtte magát” a mármegintegycsajosegyüttes-kategóriából. A formáció hat stúdiólemezt, tizennégy kislemezt és öt speciális kiadványt jelentetett meg, ezek közül érdemes megemlíteni a Retrospect című DVD-t, amely a zenekar tízéves fennállása alkalmából készült 2013-ban, a hollandiai Eindhovenben. Simone itt már 4 hónapos terhes volt kisfiával, Vincenttel, akinek édesapja a Kamelot billentyűse, a félig magyar származású Oliver Palotai. 2014-ben megjelent a The Quantum Enigma, majd 2016 őszén a The Holographic Principle - mindkét album rendkívül sikeres lett, a csapat pedig szinte hazajár Magyarországra - legutóbb januárban léptek fel a Barba Negrában.

NIGHTWISH

A finnek legismertebb metálzenekara 1996-ban alakult Tuomas Holopainennek köszönhetően, aki a csapat zenei agya, billentyűse, dalszövegírója. Tarja Turunen, a csodálatos szoprán operaénekesnő a csapat szimbólumává vált, de 2005-ben, a teltházas Hartwall Arénában adott koncertjük után zenésztársai megváltak tőle egy nyílt levél kíséretében. Az indok szerint Tarja férje, Marcelo Cabuli argentin üzletember hatására anyagias díva lett, s ez összeegyeztethetetlen a Nightwish filozófiájával.

nightwish-tarja-turunen-gothic-heavy-metal-music-band-poster-fabric-silk-posters-and-prints-for-gift_jpg_640x640-600x400.jpg

2004 - a Nightwish itt még Tarja Turunennel zenélt

Vele öt stúdióalbumot jelentetett meg a zenekar: Angels Fall First (1997), Oceanborn (1998), Wishmaster (2000) Century Child (2002), Once (2004). Két DVD is készült a Tarjás időszak alatt, a 2001-es From Wishes To Eternity és a 2006-ban kiadott End Of An Era, amely a 2005. október 21.-ei, Hartwallban tartott koncertet tartalmazza. Az ő helyét a svéd Anette Olzon vette át, aki ezt megelőzően az addig ismeretlen Alyson Avenue tagja volt. Sok rajongó nem fogadta el Anette-t, ám érdekes, hogy mégis a Dark Passion Play (2007) lett a Nightwish eddigi legsikeresebb kiadványa, még a 2004-es Once -amellyel a finn ötösfogat világhírnevet szerzett magának- eladásait is überelte. A következő album az Imaginaerum címet kapta, 2011-ben dobták piacra, majd turnéra indult a banda.

471ab_nightwishpromo.jpg

Anette Olzon svéd énekesnő öt évig volt a zenekar frontasszonya

2012. október 1.-jén a csapat weblapján tett közzé a hírt, miszerint Anette és a fiúk útjai közös megegyezéssel elváltak. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Anette napokig kórházban volt, mert -ez persze hónapokkal később derült ki- várandós lett harmadik gyermekével, állandó rosszullétek gyötörték és nem tudta volna végigcsinálni a fellépéseket. Az ő helyére ugrott be két bulin is Elize Ryd svéd énekesnő, az Amaranthe tagja, és Floor Jansen, akit akkor még a ReVamp-ből ismerhettünk. A most 35 esztendős Floor-ral folytatták és fejezték be a koncertsorozatot, mindegyik turnéállomást hatalmas sikerként könyvelhette el a banda. 2013-ban bejelentették, hogy Floor hivatalosan is a Nightwish énekesnője lett. Sokak szerint a mostani az eddigi legerősebb felállás, mert Floor mind a Tarja, mind az Anette hangjára írt dalokat el tudja énekelni. Anno Anette-nek nem kis problémát okozott, hogy a Tarja operás hangjára íródott számokat élőben elénekelje (persze ez Tuomas döntése volt…), ezért rengetegen támadták is az énekesnőt.

001ni14.jpg

Floor eredetileg csak beugróként került Anette helyére - 2013 októberében azonban állandó tag lett

A Nightwish legújabb stúdiólemeze, az Endless Forms Most Beautiful 2015 március 27.-én jelent meg. Floor jelenleg otthon van kislányával, Frejával, (a kicsi 2017. március 15-én született meg),  akinek édesapja Hannes Van Dahl, a Sabaton dobosa. 

süti beállítások módosítása