Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Új tetkót varratott Tarja

A fél karját beborítja a mű

2017. november 30. - Jurancsik Eszter

 

ttu.jpg

A finn metálkirálynő az idő múlásával egyre vagányabb és bevállalósabb lesz - legalábbis legújabb Instagram-posztja erről tanúskodik. A Nightwish egykori énekesnője első tetoválását 2012-ben csináltatta - ekkor született meg kislánya, Naomi és a mű az ő nevét ábrázolja.

Ám legújabb szerzeménye már jóval feltűnőbb helyet kapott: bal felkarjának egészét beteríti a "die alive" felirattal ellátott két vörös virág. 

Tarja elárulta: a "die alive" nemcsak egyik legismertebb dalának címére utal a tetkóban, hanem életfilozófiájára is, és nagyon büszke új tetoválására. 

 

 

Hamarosan új dallal jelentkezik az Arkona

Januárban pedig a nagylemez is megjelenik

arkona-2017-2-e1508884056484.jpg

Az orosz pagan metált játszó csapat nemrégiben jelentette be hivatalos Facebook-oldalán, miszerint hamarosan megmutatják első szerzeményüket a január 19-én boltokba kerülő új albumukról, a Khram-ról. Masha Scream és a srácok nem tétlenkedtek az elmúlt hónapokban, hiszen a lemez munkálatai mellett egy észak-amerikai turnét is lenyomtak a Sirenia társaságában és több fesztiválon is tiszteletüket tették. 

 

Nemrégiben belehallgathattunk az új dalokba egy teaser keretein belül, majd nyilvánosságra hozták a jövőre induló fellépéssorozat első dátumait is. Nem fedte fel pontosan a zenekar, mikor hallhatjuk új számot, de napokon belül erre is fény derül.

 

 

Anneke van Giersbergen: "Hiszek a VUUR sikerességében!"

Friss interjú az énekesnővel

A VUUR egy éve mutatkozott be a közönségnek, megálmodója, a 44 éves Anneke van Giersbergen pedig rengeteg dolgot letett az asztalra a metál műfajon belül. Karrierjét a The Gatheringben kezdte 21 évesen, ahol 13 évet töltött, majd szólómunkálatokba kezdtett Agua de Annique néven. Később Arjen Lucassennel hozta létre a The Gentle Storm-ot, majd tavaly született meg a hollandul tüzet jelentő VUUR Ed Warbyval, Johan van Stratummal, Otto Jorddal és Ferry Duijsens-sel karöltve. Marcela Bovio -Johan felesége, a Stream of Passionben zenéltek együtt- szintén csapattag volt, ám ő idén áprilisban zenei különbözőségek miatt elhagyta a VUUR fedélzetét. Anneke és a fiúk februárban hazánkba is ellátogatnak, hogy az A38 hajón adjanak egy feledhetetlen koncertet.

vuur_5.jpg

A zenekar október 20-án jelentette meg In This Moment We Are Free - Cities címre keresztelt első albumát, majd az Epicával indultak közös turnéra. November 10-én a Zlin-ben (Csehország) tartott buli előtt a Rocker sk. készített interjút az Annekével, amelyben a holland énekesnő együtteséről mesélt.

"Amikor Arjennel megalapítottuk a The Gentle Storm-ot, egy olyan csapaton kezdtem gondolkodni, akikkel ennek a projektnek a dalait is el tudjuk játszani élőben. Ekkor kérdeztem meg a srácokat, hogy lenne-e kedvük hozzám csatlakozni és egy új bandát alapítani. Mindannyian azonnal igent mondtak! Rengeteg ötletem volt, innen jött az albumunk koncepciója is, hogy városokról írjak dalokat. Már két éve létrehoztuk a zenekart, és egy évig tartott, amíg a dalokat megírtam. Ezután jöttek a lemezfelvételek."

- kezdte Anneke. A korong rögzítésének ideje alatt lépett ki Marcela Bovio, mert nem egyezett a véleménye a többiekével, de mint ahogyan mi is megírtuk, barátsággal váltak külön a bandával. Azóta a mexikói származású énekesnő szólómunkáira koncentrál. 

"Az elmúlt közel 25 évben rengeteg mindent csináltam, mégis volt bennem egy kis félsz, amikor a VUUR-t bemutattam a közösségi médiában. Nagyon hiszek ebben a zenekarban, de bemutatni az embereknek egy új projektet kockázatos. Az emberek azonosítanak valamivel, amit addig csináltál, és most egy teljesen új dolgot kell befogadniuk. Ez nem könnyű. Szerencsére a közönség nagyon pozitívan fogadta a VUUR-t, én pedig már a következő albumon gondolkodom!"

annn.jpg

A mindig mosolygós énekesnő hozzátette: tervez további szólómunkákat is, ám amíg a VUUR a progresszív és keményebb vonalat képviseli, saját munkássága teljesen más lesz.

Így hangzik Tarja és Marco Hietala előadásában az Ave Maria

A Raskasta Joulua albumon hallható a felvétel

Az idei Raskasta Joulua (kb. "Metál Karácsony") elnevezésű, Svéd-és Finnországot érintő ünnepi koncertsorozat sem szűkölködik elismert művészekben: Juha-Pekka "JP" Leppäluoto, Elize Ryd, Tony Kakko, Floor Jansen, Marco Hietala és Tarja is fellép néhány buli erejéig. 

A rendezvénysorozat hivatalos albuma már elérhető a Youtube-on itt.

December 14-től 17-ig Marco és Tarja is egy színpadra áll, és az egyik legismertebb karácsonyi klasszikust, az Ave Mariát adják elő közösen. Különleges alkalom lesz ez a néhány koncert, hiszen 2005-ben nem a legbékésebb körülmények között kellett távoznia Tarjának a Nightwishból.

3817885.jpg

A buli remek alkalom lehet arra, hogy oldódjon a fagyos viszony az egykori bandatagok között, bár Marco korábban elmesélte, hogy évekkel ezelőtt összetalálkozott a finn pacsirtával egy repülőtéren és kellemesen elbeszélgettek. 

Íme az Ave Maria kettejük előadásában:

 

Nightwish: jövőre ismét Budapesten!

Ismét magyar színpadra áll a csapat

Jó ideje csepegteti az infókat a finn/holland zenekar jövő évi Decades nevű turnéjáról, ma pedig Floor Jansen és a fiúk felfedték: 2018. november 20-án, 18 órás kezdettel a Budapest Arénában is tiszteletüket teszik a magyar rajongók nagy örömére. 

A koncert Facebook-eseménye itt taláható, a jegyek pedig hamarosan kaphatók lesznek. 

24131204_1672525319452261_3108484085022211630_n.jpg

A Nightwish legújabb albuma 2015-ben, Endless Forms Most Beautiful címmel került boltokba, amelynek tematikáját Richard Dawkins brit természettudós munkássága adta. E lemezzel körbeturnézták a világot, majd tavaly decemberben Vehicle Of Spirit elnevezéssel DVD-t jelentettek meg, amelyen a tamperei és londoni koncert tekinthető meg - utóbbi rendezvényen Dawkins is színpadra lépett a zenekarral. 

nightwish_5.jpg

Idén ugyan pihenőre vonult a banda, de nem tétlenkedtek a tagok. Floor márciusban hozta világra a Sabaton-dobossal, Hannes Van Dahl-lal közös lányát, Freját, Tuomas feleségével, Johanna Kurkelával és Troy Donockley-val Auri néven új projektet hívott életre. Emppu a Brother Firetribe-bal turnézott, melynek keretén belül a Dürer Kertben is koncertet adtak, Marco pedig a holland Delainnel indult speciális fellépéssorozatra Danse Macabre elnevezés alatt.

Újabb meglepetésekkel készül Tarja

Konkrétumokat még nem tudni

A sötét érzelmekkel teli karácsonyi lemezét nemrég megjelentetett finn szépség nem csücsül a babérokon. Turnézik, néhány nappal ezelőtt a Buenos Airesben tartott koncertjén a Delain frontasszonyával, Charlotte Wessels-szel és Elize Ryddel (Amaranthe) közösen adta elő a Together című dalát, tegnap pedig titokzatos posztokkal látta el Facebookját.

sweden-rock-orchestra-srf-2017-photo-by-diane-webb-3713.jpg

Mint arról beszámoltunk, a német metálkirálynő Doro Pesch képét osztotta meg, "expect the unexpected" hashtaggel ellátva, de átböngészve Tarja közösségi profilját láthatjuk, hogy azóta kikerült Michael Monroe, Tony Kakko és Elize Ryd portréja is, ugyanazzal a hashtaggel. 

Annyit nemrégiben elárult a Nightwish volt pacsirtája a Heavy Music HQ nevű internetes lapnak, hogy dolgozik következő metállemezén, de konkrétumokat nem fedett fel a készülő koronggal kapcsolatban. Mivel a felsorolt művészekkel korábban már dolgozott együtt az énekesnő, nem kizárt, hogy a következő anyagon velük dalol együtt Tarja.

 

Duettezni fog Tarja és Doro?

Korábban már énekeltek együtt

Tarja igazán nem panaszkodhat unalomra: november 17-ével piacra dobta sötét érzelmektől fűtött karácsonyi albumát From Spirits And The Ghosts/Score For A Dark Christmas címmel, valamint egy novellát is. 

tarja_4.jpg

A Nightwish egykori pacsirtája javában turnézik, a minap a Delain énekesnőjével, Charlotte Wessels--szel és az Amaranthe-ból ismert Elize Ryddel is duettezett egy fellépésen, ám ismét feltüzelte a rajongókat. A finn szépség Facebookjára a német metálkirálynőről, Doro Pesch-ről töltött fel egy képet, "expect the unexpected" hashtaggel ellátva.

 

Lehet, hogy a két tehetség ismét együtt dolgozik a közeljövőben? Néhány éve Doro Walking With The Angels című dalát együtt énekelték egy fesztiválon, mely produkció nagyon tetszett a közönségnek. Így nem elképzelhetetlen, hogy a két énekesnő ismét együtt ténykedik majd.

 

 

Klippremier: Leaves' Eyes - Sign Of The Dragonhead

Megérkezett a formáció új kisfilmje.

leaves-eyes-band-2017.jpg

Január 12-én kerül majd a lemezboltok polcaira az immáron Elina Siirala vezette formáció vadonatúj nagylemeze, ami a Sign Of The Dragonhead elnevezést kapta. A srácok korábban már nyilvánosságra hozták az album borítóját, valamint a dallistát is egyaránt felfedték. Ezt megelőzően azonban elárulták, hogy javában készül legújabb kisfilmjük is, ám azt nem árulták el, hogy melyik dalhoz is forognak a kamerák.

Alig egy órája azonban véget vetettek a találgatásoknak és bemutatták a nagyérdeműnek újdonságukat, ami a korong címadó dalához, azaz a Sign Of The Dragonheadhöz készült, szokásukhoz hűen, pedig részben egy vikinges történetnek lehetünk szemtanúi. Íme!

 

Klippremier: Edenbridge - The Die Is Not Cast

Megrendelhető a koncertlemez is

Az osztrák együttes koncertlemeze The Live Momentum címmel megrendelhető a csapat webshopjából - a korong 14 élő dalt tartalmaz és kizárólag az interneten elérhető. A korong főleg a február 17-én megjelentetett The Great Momentum című stúdióalbum dalaira épül, de hallhatók rajta régebbi slágerek, mint pl. a Higher. 

edenbridge-1024.jpg

Mintegy kedvcsinálóként nemrégiben egy teasert mutatott be a Sabine Edelsbacher által vezetett brigád, most pedig a The Die I Not Cast videójával lepték meg a rajongókat - a felvétel a Youtube-on tekinthető meg. Korábban azt is megtudtuk, hogy a sikeres turné után a sógorok nem csücsülnek a babérjaikon, hanem nekiláttak az újabb album dalainak írásához is, de Sabine és férje, a gitáros-billentyűs Lanvall közös projektje, a Voiciano sem pihen.

 

 

Anette Olzon: "Végre azt csinálom, amit szeretek!"

A The Dark Element lemezének munkálatairól mesélt az énekesnő

November 10-én küldte boltok polcaira első albumát a svéd/finn formáció, a The Dark Element - a korong a csapat nevét viseli. Anette Olzon a Heavy Music HQ-nak adott egy kisebb interjút a lemezről, a munkálatokról és a zenekar terveiről. Korábban egy kisfilmből megtudhattuk, hogyan zajlottak a felvételek, most Anette bővebben kifejtette gondolatait.

the-dark-element_3.jpg

A Nightwish második frontasszonyaként ismertté vált Anette és a finn Sonata Arctica volt gitárosa, Jani Liimatainen nagy rajongói egymás munkásságának, és a közös lemez ötlete teljesen spontán jött. 

"A lemezkiadó felhívott és megkérdezte, lenne-e kedvem Janival egy közös albumot felvenni."

- kezdte a svéd énekesnő.

"Leginkább stúdiózenekarként tudom jellemezni magunkat. Nem sokat voltam a stúdióban, hiszen amikor a lemezt elkezdtük rögzíteni, én még tanultam (Anette idén fejezte be az ápolónőképző tanfolyamot - a szerk.), de amikor időm engedte, ott voltam. A szövegek nagy részét Jani írta."

De mi volt a legkellemesebb része a munkának?

anolz.jpg

"Leginkább az, hogy szabadnak érezhettem magam az éneksávok felvételeikor. Nem szólt bele egyetlen producer, hogyan énekeljek, nem stresszelt senki, így el tudtam engedni magam. Úgy jöhetett ki a hang a torkomon, ahogy csak akartam! Ez lehetővé tette, hogy teljes mértékben a munkára koncentráljak."

Anette az albumot többféle stílussal összekapcsolja: van benne metál, egy kis ABBÁ-s feeling, elektronikus elemek, szimfonikus részek és nagyszerű kórusok. Elárulta azt is: eddig szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptak az együttessel a lemezről. 

Terveznek-e turnét, fellépéseket?

"Több koncert is le lett fixálva, jó pár ajánlatot is kaptunk. Ez a projekt nagyon személyes nekem is, és ha dolgozunk, 100%-ban oda akarom tenni magam."

Anette fehér köpenyben segít beteg embereken, amikor nem zenével foglalkozik. De hogyan egyeztethető össze az énekesi karrier és a kórház?

aolzooon.jpg

"Miután a Nightwish-sal szétváltunk, meg akartam találni önmagam. Erre kiváló alkalom volt az, hogy tanulni kezdtem, noha fura érzés volt a 40 évemen túl visszaülni az iskolapadba. Mindig szerettem másokon segíteni és régóta terveztem, ha alkalmam nyílik rá, elvégzem az ápolónőképzőt. Kell a stabil anyagi háttér, családanya vagyok, jó, ha az ember több lábon is áll. Szeretném a fiaimnak a megfelelő feltételeket biztosítani. A kórházban, ahol dolgozom, természetesen rengetegen felismernek. Tudják, hogy Anette Olzon vagyok, aki egykor a Nightwishban énekelt, de nem a művészt, hanem az ápolónőt látják bennem. És ez így rendben is van, hiszen két teljesen különböző dologról van szó."

 

süti beállítások módosítása