Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Új projektben csillogtatja tehetségét Emily Ovenden

Power metalból a keresztény folkba

2017. október 31. - Jurancsik Eszter

Emily Alice Ovenden neve főleg a Pythia nevű power metal csapat kapcsán csenghet ismerősen, hiszen a zenekarnak megalakulásától, azaz 2007-től 2015 októberéig ő volt az énekesnője. Emily és zenésztársai három stúdióalbumot vettek fel együtt, amelyekkel nemcsak szülőhazájukban, Angliában értek el szép sikereket, de Európa-szerte elismertté tették a csapatot. Emellett a Mediaeval Baebes nevű, csak nőkből álló együttes tagja is volt 2016-ig, amely formáció középkori zenét játszik.

Az Anglia dél-nyugati részén fekvő Bodmin városkából származó Emily 2015 őszén intett búcsút a zenekarnak, helyét Sophie Dorman vette át. Elmondása szerint más műfajokban is szerette volna kipróbálni magát, első ilyen irányú próbálkozása a Khronicles volt, amelyet egy másik énekesnővel, Anna Tammal és egy férfi énekessel hívott életre - azonban csakhamar ketten maradtak Annával és Wilde Roses néven kizárólag a középkori stílusú zenéknél maradtak. Mind Emily, mind Anna klasszikus énekesi képzéssel rendelkeznek, emellett többféle hangszeren is játszanak. 

wilderoses.jpg

Emily Ovenden és Anna Tam

Az angol duó jelenleg első albumát rögzíti, és első turnéjukat is lenyomták Észak-Amerikában. 

 

Katra Solopuro kórházba került

Megbetegedett az énekesnő

A vörös hajú finn Katra Solopuro Facebookján árulta el, hogy tüdőgyulladás miatt kórházi kezelésre szorult. 

Katra -aki augusztusban elhagyta a Feridea nevű együttest- jelenleg a táncos és tűzzsonglőri karrierjére fordítja minden energiáját. Azonban a túl sok munka megbosszulta magát: Katra pár héttel ezelőtt mandulagyulladással kereste fel orvosát, aki antibiotikumokat írt fel számára. Ezután visszatért a kemény edzésekhez, ám pár nappal ezelőtt a fájdalmak ismét jelentkeztek és belázasodott az énekesnő. Ekkor kereste fel a legközelebbi kórházat, ahol kiderült, hogy Katra panaszait tüdőgyulladás okozza.

katra.jpg

Posztjában Katra leírta: édesanyja, gyermekei és mindenki nagyon aggódott érte, hiszen gyerekkora óta nem volt soha komolyabban beteg, és nagyon rosszul érzi magát. A kétgyermekes anyuka gyógyszereket kapott és az orvosok szigorú ágynyugalomra ítélték őt - néhány órával a vizsgálat után természetesen hazaengedték, de egy ideig még pihennie kell. 

Jobbulást Katra!

 

Fájdalmas emléket osztott meg Anette Olzon

Édesanyja betegségéről mesélt az énekesnő

Az egykori Nightwish-frontasszony Anette Olzon és Jani Liimatainen csapata, a The Dark Element lemeze november 10-ével kerül boltokba, amely a banda nevét viseli majd - az album dallistáját és borítóját már korábban felfedte a svéd énekesnő és finn gitáros kollégája.

Most azonban Nettie visszakanyarodott első szólókorongjához, a Shine-hoz, amely 2014-ben jelent meg. Legújabb Facebookos posztjában megosztotta a Moving Away című dalt, amely ezen a lemezen kapott helyet. A dalt az énekesnő édesanyjáról írta, akinél pont a kiadvány felvételei alatt diagnosztizálták a retteget kórt, a rákot. 

anette-olzon-bucsut-mond-az-eneklesnek-08270908.jpg

Anette, aki egészségügyi tanulmányai révén jól ismeri ezt a betegséget, a következőket írta:

"Ezt a dalt édesanyámnak írtam, akit a lemezem felvételeinek ideje alatt diagnosztizáltak rákkal. A szerzeményem arról szól, hogyan érez egy ember, akit egy ilyen súlyos betegség támad meg, és szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy akár meg is halhat. A rák talán a legfélelmetesebb betegség, és én ezt a dalt mindenkinek ajánlom, aki ebben a kórban szenved, vagy valamelyik családtagja, barátja küzd vele. Adjatok meg nekik minden támogatást a sötét időkben."

A Moving Away egy megindító szerzemény, amely talán a Shine album legszívhezszólóbb dala:

 

Következő albumán dolgozik a Delain

Nem áll le a munkával a csapat

Október 27-ével került az üzletek polcaira a holland zenekar A Decade of Delain - Live at Paradiso című DVD-je, amely a tavaly decemberi nagyszabású koncertet tartalmazza - a felvételen felbukkannak azon vendégzenészek is, akikkel az elmúlt 10 év során együtt dolgozott a Charlotte Wessels vezette banda, pl. Alissa White-Gluz (Arch Enemy) vagy Liv Kristine (ex-Leaves' Eyes).

delainliveatparadiso_638_1.jpg

Nemrégiben egy röpke interjút adott a formáció, amelyben felfedték a jövőre vonatkozó terveiket is.

"A jövő évben nem igazán leszünk sokat úton, mert a következő albumra szeretnénk koncentrálni."

- kezdte Martijn Westerholt, a csapat alapítója.

delain_01-8873_04bcc69bce3d948dfc13faf576ea07f2.png

"A dalok írására és rögzítésére fordítjuk majd a legtöbb időt 2018-ban. Több turnéra is lehetőségünk lenne, de visszautasítottuk ezeket, mert ténylegesen a lemezfelvételek munkálataira szeretnénk koncentrálni."

Charlotte, az énekesnő hozzátette:

"Rengeteg dolgot fogunk csinálni, de nem nagyon fogtok hallani rólunk."

Martijn azt is elárulta: Merel Bechtold a következő albumon is hallható lesz, szeretnének minél több gitárt az új anyagra, és őszintén reméli, hogy kolleginájának is tetszeni fog az ötlet. Elmondása szerint Merel nagyon kreatív és tehetséges zenész, szeretné, ha még sokáig  banda tagja maradna, ezért igyekszik ösztönözni őt. 

Azt azonban még nem tudni, ki kerül Ruben Israel dobos helyére -aki nemrég jelentette be kilépési szándékát,-a Danse Macabre nevű speciális turné után (amelyen a Nightwish énekes-gitárosa, Marco Hietala is részt vesz és a napokban kezdődött)- de egy biztos: a banda nem áll le, a 2018-as esztendő pedig teljes egészében az új lemez elkészítésének éve lesz.

Dalpremier: Tarja - O Tannenbaum

Új karácsonyi dallal rukkolt elő az énekesnő

November 17-én dobja az üzletek polcaira sötét érzelmektől fűtött karácsonyi albumát a finn metálkirálynő Tarja, aki az O Come, O Come Emmanuel című dal képében már egy dalt megmutatott rajongótáborának, most pedig az O Tannenbaummal örvendezteti meg hallgatóságát. A német karácsonyi dalt gyerekkora óta ismeri az énekesnő, és a németországi kiadó kívánságának engedve ezt is a nagyérdemű elé tárta pénteken.

tarja170010212017officialpromo.jpg

A lemez a From Spirits And The Ghosts (Score For A Dark Christmas) címet kapta, amely az ünnepet a magányos, elhagyatott, szomorú emberek szemszögéből közelíti meg. A korong egyik producere maga Tarja volt.

A német nyelvű karácsonyi klasszikust itt hallgathatjuk meg.

https://open.spotify.com/track/3dYGioVo9ucrzyi4faKl0d

Evanescence: itt a Lacrymosa nagyzenekari változattal!

Hamarosan elérhető lesz a nagylemez is

Amy Lee és csapata újabb szerzeménnyel örvendeztette meg hallgatóságát.

eveve.jpg

A november 10-én boltokba kerülő, Synthesis címre keresztelt korongról ezúttal a Lacrymosa szimfonikus zenekarral kiegészített változata hallgatható meg a Youtube-on. A dal egyébként a 2006-os, The Open Door című albumon kapott helyett, és most újra-hangszerelt verzióban is hallhatjuk, íme:

 

Temperance: Chiara elhagyta a csapatot

Az okokra nem tért ki egyik fél sem

Az idei év sem mentes a female metal körüli botrányoktól és szétválásoktól, elég csak Dianne van Giersbergen és a Xandria nem túl szép különválására, majd az idén alakult Maidens Of The North-ból lépett ki két énekesnő (Helena és Sonja), hatfősre csökkentve a zenekar létszámát. 

Most az olasz Temperance háza tájáról érkezett a hír, miszerint a fiúk és vörös hajú énekesnőjük, Chiara Tricarico külön utakon járnak. A 28 éves frontasszony távozásának okaira nem tért ki a csapat, ez ügyben későbbre ígérnek bővebb tényfeltárást.

Chiara Facebookos oldalán az olvasható: sajnálja, hogy zenésztársai megváltak tőle, rengeteg szenvedélyt tett az együttesbe és a zenélésbe.

temperance-2016-710x450.jpg

A banda 2013-ban alakult az olaszországi Milánóban, Chiara pedig a kezdetektől erősítette a legénységet. Három nagylemezt jelentettek meg és idén februárban Szombathelyen is felléptek.

Klippremier: Dark Sarah ft. JP Leppäluoto - Trespasser

Látható a klip!

darksarahjokep.jpg

Végre láthatóvá vált a Dark Sarah új videója, amely a Trespasser címet kapta. Sötét Sára feljött az óceán mélyéről és most a kietlen sivatagban keresi az útját. Heidi Parviaienék új lemeze The Golden Moth címmel kerül majd boltokba - azonban azt nem tudni, mikor. A klipben a legénységhez csatlakozott JP Leppäluoto is szerepel, és egy igen különleges hangulatú kisfilmet láthatunk, íme:

 gm.png

 

Felfedte új lemeze címét a Dark Sarah

Hamarosan az első videó is érkezik

Heidi Parviainen és csapata hamarosan piacra dobja harmadik albumát, amely a The Golden Moth címet kapta. Annyit már korábban is tudhattunk, hogy a bandához csatlakozott a Charonból és a Northern Kingsből is ismert Juha-Pekka "JP" Leppäluoto, és hogy az új album főleg a Dance With The Dragon címet viselő videó -amelyben az énekes a Sárkányt alakította- szisztémáját veszi majd alapul. 

dsdsds.jpg

 

Heidiék leforgatták új klipjüket is, amelyet hamarosan megmutatnak, valamint az Indiegogo-n azt is felfedték, hogy ismét dolgoztak együtt vendégzenészekkel, például a spanyol Diabulus In Musica énekesnőjével, Zuberoa Aznárezzel. 

Pontosan még nem tudni, mikor láthatjuk az új kisfilmet és hogy az új korong mikor kerül az üzletek polcaira, de egy rövidke részlet már látható a videóból, íme:

 

Holnap érkezik a Dark Sarah új videója

Véget ér a várakozás

Jó ideje izgalomban tartja rajongóit a finn formáció, hiszen hetekkel ezelőtt elhintették: új klipet készítenek. A Heidi Parviainen vezette csapat ma árulta el legfrissebb Facebookos bejegyzésében: holnap látható lesz a kisfilm, amelyben a nagy sikerű Dance With The Dragon című videóban is szerepelt Juha-Pekka "JP" Leppäluoto is látható lesz.

 darksarahpromo2016_638.jpg

Korábban a zenekar azt is felfedte: harmadik albumuk felvételeibe kezdtek, ám azt nem tudni, mikor kerül boltokba az újdonság.

 

süti beállítások módosítása