Magyar nyelvű female metal blog

2017. november 18. 06:44 - Jurancsik Eszter

Exit Eden: videók a szeptemberi koncertről

Először lépett fel élőben a csapat

Amanda Somerville, Marina La Torraca, Anna Brunner és Clémentine Delauney idén egyesítették erejüket és tehetségüket, megalapítva az Exit Edent. Első közös lemezükön, amely augusztus 4-én, Rhapsodies In Black címmel jelent meg, popszámokat bújtattak metálköntösbe. Olyan klasszikusok kaptak helyet az albumon, mint a Depeche Mode 1986-os Question Of Time-ja, Madonna 1998-as nagy sikerű Frozenje vagy éppen Lady Gaga Paparazzija.

exiteden2.jpg

Mivel az alapító Amanda tavasz végén áldott állapotba került ikreivel és elkapott egy légúti fertőzést, nem volt lehetőségük élőben bemutatni a korong dalait, de szeptember 22-én, a Hamburgban megrendezett Metal Dayz-en bepótolták ezt. 

Az eseményről videók is készültek, valamint a négy tehetséges lány korábban utalt arra a banda hivatalos Facebook-oldalán: nem a Rhapsodies In Black lesz az egyetlen közös munkájuk.

 

 

komment
2017. november 17. 16:23 - Jurancsik Eszter

Megérkezett Sharon den Adel első videója!

Látható a My Indigo!

Mint arról beszámoltunk, a Within Temptation énekesnője szólóprojektet hívott életre My Indigo elnevezés alatt. A holland csapat háza táján gyanúsan nagy volt a csend az utóbbi egy évben, a rajongók pedig pánikba estek, ám egy hete kiderült: a frontasszony szólóban is kipróbálja magát, de nem lép ki a zenekarból, ahogyan arról pusmogtak jó néhányan. 

23471924_1881384341902496_3181905024742170654_n.jpg

A dalt már hallhattuk, de néhány napja Sharon elhintette: videót készített a szerzeményhez. Most meg is tekinthetjük a kisfilmet a Youtube-on, íme:

 

 

komment
2017. november 17. 15:40 - Sarok Bettina

Klippremier: Tarja - O Tannenbaum

Új kisfilmmel jelentkezett az énekesnő.

img_0055964.jpg

A mai napon került a lemezboltok polcaira a finn énekesnő vadonatúj nagylemeze, ami valójában egy karácsonyi korong, és ami a From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) elnevezést kapta. A lemez felvezetőjeként korábban már megismerkedhettünk az O Come, O Come, Emmanuel című számmal, mely nótához kisfilm is készült, továbbá ez volt az énekesnő első kislemeze is egyben. Nem sokkal később, újabb kislemez látott napvilágot az O Tannenbaum című szám képében, mely felvétel különlegessége mindösszesen annyi, hogy Tarja németül énekelte fel a dalt, és nem mellesleg számos emléket idézett fel benne.

Mint azt már említettük, karácsonyi lemeze a mai napon indult hódító útjára, ennek fényében pedig néhány perce az earMUSIC gondozásában megérkezett a már fent is említett dalhoz készült kisfilm, ami szinte azonnal elnyerte a nagyérdemű tetszését. További érdekesség az album kapcsán, hogy a Nightwish eredeti énekesnője, azonos néven egy negyven oldalas novellát is a boltok polcaira küldött, ami a kiadványhoz hasonlóan ma lett hivatalosan is beszerezhető. Íme a videoklip!

komment
2017. november 17. 11:38 - Jurancsik Eszter

Boltokba került Tarja karácsonyi lemeze

Végre kapható a korong!

A finn szépség hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy új albumot készül kiadni - ám sokáig nem lehetett tudni, milyen anyagon dolgozott év eleje óta a Nightwish egykori frontasszonya. Később lerántotta leplet a titkokról: kiderült ugyanis, hogy rendhagyó karácsonyi lemezt készül a világra szabadítani, amely a mai nappal jelent meg. A korong a From Spirits And The Ghosts - Score For a Dark Christmas címet viseli, amelyen karácsonyi dalok különleges átdolgozásai kaptak helyet. Egy vadonatúj számot is rögzített Tarja, Together címmel.

tarja1658.jpg

Korábban Tarja így nyilatkozott a lemezről:

"Különleges élmény volt egy sötét karácsonyi album elkészítése a nyár közepén, a Karib-tenger türkizével körülvéve. Ellentéte annak a havas Karácsonynak, amit Finnországban megszoktam. A lemezen a Karácsony másik oldalát kutattam, és újabb bizonyítékot találtam arra, hogy a sötétség mélyről jön. A magányos emberek szemszögéből, az egyedül élőkéből közelítettem meg az ünnepet. Azokéból, akiknek nincs öröme a villogó fényekben és a csengettyűkben."

A sötét, gótikus elemek és Tarja klasszikusan képzett énekhangja egyedivé teszik a kiadványt, amely a mai nappal került az üzletek polcaira. 

Két dalt korábban már megmutatott a szoprán dalos pacsirta az O Come, O Come, Emmanuel és a német nyelvű O Tannenbaum szerzemények képében, mától pedig az egész album meghallgatható.

A lemez dallistája:

01. O Come, O Come, Emmanuel
02. Together
03. We Three Kings
04. Deck The Halls
05. Pie Jesu
06. Amazing Grace
07. O Tannenbaum
08. Have Yourself A Merry Little Christmas
09. God Rest Ye
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You A Merry Christmas

album_cover.jpg

komment
2017. november 17. 10:19 - MH.Grey

Feloszlott a Siren's Cry

Áthidalhatatlan nézeteltérések vezettek a döntéshez

sirens-cry-20120625162454.jpg

Jó ideje nem hallatott magáról az osztrák zenekar. A 2012-es lemezük és az azt követő turné óta csend honolt a banda háza táján.

A szimfonikus/progresszív power metal műfajú Siren’s Cry 1999-ben alakult, de nem alakult zökkenőmentesen a pályájuk, alapító tagjaiból csak Phillip maradt. 2002-ben felvettek egy Center of Might című demót, amit 2003 szeptemberében terveztek kiadni, de végül soha nem jelent meg. 2006-ban csatlakozott a zenekarhoz Katarina Bilak énekesnő, művésznevén Katie Joanne, aki a Serenity vendégénekeseként is fellépett a 2011-es Metalfesten. 2012-ben a Siren’s Cry kiadta első és egyetlen albumát Scattered Horizons címmel.

Az alapító, Philip R. Porter elmondása szerint a 2013-as Masterplant turnét követően nézeteltérések és egyenlőtlenségek jelentek meg a csapaton belül. Aktív tagként már csak ő és a billentyűs Michael maradt meg. Ekkor leültek átbeszélni, meg tudják-e menteni a zenekart. Az elmúlt négy évben próbáltak új zenészeket találni, ráadásul Phillipnek üzleti ügyben az Egyesült Királyságba kellett utaznia, amely miatt elhúzódott a folyamat. Végül meghozták a fájdalmas döntést, miszerint a Siren’s Cry projektnek vége.


Phillip átnevezte a zenekar Facebook oldalát a saját nevére, ennek okát meg is indokolta: amíg még élt a zenekar, számos új dalt írt egy lehetséges következő albumhoz. Ezeket a számokat szeretné átnézni, újra kidolgozni, és szólóprojekt keretén belül megjelentetni.

komment
2017. november 16. 23:00 - Jurancsik Eszter

Klippremier: Débler feat. Ailyn - Cuando las Estrellas dejen de Brillar

Megérkezett a közös kisfilm

Mint arról beszémoltunk, a Sirenia volt pacsirtája hazai pályán is kamatoztatja tehetségét - korábban együtt koncertezett a spanyol Déblerrel, majd jött a hír, miszerint közös videót forgattak.

18722654_1942963995984389_8602624901804720128_n.jpg

A csapat és a szoprán szépség a Cuando las Estrellas dejen de Brillar ("Amikor a csillagok nem ragyognak") című, teljes egészében spanyol nyelvű dalhoz készített kisfilmet, amely megtekinthető a Youtubeon, íme:

 

 

komment
2017. november 16. 22:32 - Jurancsik Eszter

Midnattsol: öt dal már elkészült

Gőzerővel dolgozik új albumán a csapat

A folk metált játszó norvég/német zenekar a még az év első felében tudatta rajongótáborával: hosszú szünet után új albumot készítenek. A Carmen Elise Espenaes vezette banda utolsó lemeze 2011-ben, The Metamorphosis Melody címmel került boltokba, majd hat éves csend következett a csapat életében.

148597_1668024710135_1522830976_31644039_2741964_n.jpg

Az énekesnő Carmen 2012-ben kislánynak, 2014-ben pedig kisfiúnak adott életet, a bandán belül is történtek változások, például új zenésztárs csatlakozott a fedélzetre Stephan Adolph gitáros személyében, aki a korábbi koncertfelvételek anyagát is keverte. 

Az új korong munkálatai tehát javában folynak, amely 2018-ban jelenik majd meg, valamint a zenekar még egy meglepetést is elárult: öt dalt már rögzítettek, és az előző albumokhoz hasonlóan természetesen Carmen nővére, Liv Kristine is vendégszerepel a kiadványon. A családias hangulatú felvételekről képek is készültek:

 

 

komment
2017. november 16. 21:41 - Jurancsik Eszter

Anette Olzon: "A jelenben élek!"

Friss interjú az énekesnővel a Loudwire-on

A svéd származású énekesnő 5 évig erősítette a finn Nightwisht, majd kényszertávozását követően, 2014 februárjában megjelentette első lemezét, a Shine-t. A korong a remekül összerakott számok ellenére nem ért el túl nagy sikereket. 

2015-ben Anette bejelentette: abbahagyja a zenélést és kizárólag családjára, valamint ápolónői tanulmányaira kíván koncentrálni. Aztán történt valami, ami a dolgokat új megvilágításba helyezte. A Loudwire interjúja Anette-tel.

anetteolzon.jpg

Hogyan jött az ötlet tavaly, hogy a Sonata Arctica volt gitárosával, Jani Liimatainennel közös projektbe vágjon Anette?

"Duettet énekeltem az olasz Secret Sphere-rel. Ekkor jött az email, hogy mit szólnék egy együttműködéshez Janival. Kicsit gondolkodtam a dolgon, de végül igent mondtam. Beszéltem a férjemmel (a svéd Pain gitárosa, Johan Husgafvel - a szerk.) is erről, aki bátorított, hogy menjek, csináljam!"

Korábban megtudtuk azt is: a két zenész nagy rajongója egymás munkásságának. Érdekesség, hogy Anette és Jani csak a My Sweet Mystery című klip forgatásán találkozott először személyesen, de ez nem okozott problémát.

"A mai technika lehetővé teszi, hogy képesek legyünk bármikor együtt zenélni. A videó készítése pedig szórakoztató volt."

Az énekesnő 2013-ban kezdte el a nővérképző iskolát, amelyet idén fejezett be. Erről korábban elmondta: mindig szeretett segíteni másokon és régóta tervezte, hogy ha alkalma nyílik rá, elvégzi a tanfolyamot. Sikeresen el is helyezkedett egy kórházban. De hogyan fér meg egymás mellett a zene és a gyógyítás?

thedarkelement.jpg

"Az elmúlt években megtanultam, hogy minden összeomolhat, akár egy perc alatt is, amit évekig építgettél. Három gyermek édesanyja vagyok, és úgy érzem, bölcsebbé váltam. Gondoskodnom kell a fiaimról, állandó, stabil bevételre van szükség. A zenészeknek is fizetniük kell a számláikat."

- magyarázta Anette, utalva ezzel arra, hogy a showbiznisz nem hozza magával automatikusan a stabil anyagi bázist.

Megosztotta azt is: jó néhány koncert és turné már le van fixálva, tehát halad a szekér. Szívesen eljutnának az USA-ba is.

Kiderült az is, hogy a szövegek nagy részét Jani írta, de Anette is kivette a részét a dalszerzési folyamatokból. 

Arra a kérdésre, hogy a Last Good Day című szerzeményt a betegekkel való beszélgetései inspirálták-e, az énekesnő így válaszolt:

"Valóban megfordul az ember fejében, hogy bárki, bármikor beteg lehet vagy baleset érheti. Úgy gondolom, aképpen kellene élnünk, hogy >>ez az utolsó jó nap<<. Imádom a családomat, a gyermekeimet és igyekszem a jelenben élni. Néha az élet kegyetlenül bánik velünk, de ezen meg kell próbálni felülemelkedni és túllépni."

komment
2017. november 16. 14:05 - Jurancsik Eszter

Hamarosan videóval jelentkezik Sharon den Adel

Kisfilmet forgat a My Indigo-hoz az énekesnő

Múlt héten rántotta le a leplet a Within Temptation énekesnője, miszerint szólóprojektbe vágott, amely a My Indigo nevet viseli. Az azonos című dalt már hallhattunk a holland szépségtől, aki elárulta: az alkotói folyamatokat azért előzte meg hosszas csönd, mert magánéleti vonalon több nehézséggel kellett szembesülnie. Sharon édesapja megbetegedett, a Hydra album turnéja után pedig képtelen volt dalokat írni, holott azelőtt minden koncertsorozat után ez volt az első dolga. 

23471924_1881384341902496_3181905024742170654_n.jpg

"Újra meg kellett szeretnem a csapatot. Nem voltam biztos abban, hogy folytatni akarom a zenekarral..."

- nyilatkozta a frontasszony.

Ma Sharon bejelentette: hamarosan videoklip is érkezik a My Indigo című szerzeményéhez, amelyből egy képkocka már látható is:

 

 

komment
2017. november 16. 11:51 - MH.Grey

Dreamgrave

Progressive dark metál Szegedről!

band-landscape-min.jpg

A Dreamgrave dark progresszív metál zenekar, amely 2007-ben alakult, és számos változás után végül megszületett a végső felállás 2012 szeptemberében.

Zenéjük eklektikus keveréke a progresszív, gótikus és neo-klasszicista stílusoknak, mely az álmok birodalmának éteri, de semmihez sem fogható érzelemviharainak határain egyensúlyoz.
A zenekar 2009-ben adott ki először demót, majd 2012 őszén újraindult új felállásban és 2014-ben jött ki első komoly szakmai elismerést szerzett 'Presentiment' című nagylemezével, mely két hétig vezette a Bandcamp bestseller listáit, valamint számos magazin év albumai közé választotta világszerte.

Zenei alapot erős énekszekció koronázza meg. Női szoprán, tiszta férfi ének és hörgés együttes alkalmazásával. Számos, egymástól távoli világot járnak be zenéjükkel, kezdve a sötét Opeth-i extremitással, a Paradise Lost-os gótikán át a Haken-i progresszív játékosságig.
A zenekar célja egy valóban előremutató, stílusi korlátokat nem ismerő, a zenei céljait művészi szinten képviselő entitássá váljon és új zenei irányokat nyisson meg a közönség előtt.

A stúdiófelvételek a szegedi Miracle Sound stúdióban készültek.

A zenekar október 26-án adta ki legújabb lemezét a Monuments címmel, melyről a YouTube csatornájukon meg is győződhetünk.

A zenekar felállása:

Dömötör Gyimesi (gitár, vokál)
Tamás Tóth (dobok)
Mária Molnár (vokál)
Krisztina Baranyi (hegedű)
Péter Gilián (basszusgitár)
János Mayer (billentyűk)

Dreamgrave egyedülálló hangzás, változatos írás, kiváló melodikus előadás, progresszív tendenciák és a legjobb szépség-és-a-szörnyeteg vokális duett.

Első lemezük itt hallgatható meg:

komment
Magyar nyelvű female metal blog